non-fictie

Leo Prick: Van Frankrijk móét je houden. Hoe de Fransen hun eigenheid verdedigen Van Gennep; 252 blz. euro 19,90

Kenmerkend voor Fransen is hun liefde voor het vaderland, de verbondenheid met la patrie, schrijft Leo Prick, oud-columnist van Trouw. Hij onderstreept dat in het begin van zijn boek met een dramatische gebeurtenis in de Franse hoofdstad: de rechtsradicale historicus Dominique Venner pleegt op 31 mei 2013 zelfmoord in de Notre-Dame omdat hij vindt dat 'nieuwe, spectaculaire en symbolische daden' nodig zijn om tot 'herovering van de Franse identiteit' te komen. Er zijn meer Fransen, vaak gewone mensen, die voor zelfdoding kiezen als wapen in hun strijd tegen ontwikkelingen die als bedreigend worden ervaren voor veiligheid en bestaanszekerheid van de Franse bevol- king, aldus Prick, die de helft van het jaar in een Frans dorp woont. Hij analyseert hoe Frankrijk omgaat met de grote druk van buitenaf (Brussel) om te veranderen, beschouwt de verhouding tussen stad en platteland en beschrijft hoe er wordt aangekeken tegen de inmiddels vijf miljoen Franse moslims.

Hugo Borst: Ma Lebowski; 192 blz. euro 17,50

Behalve schrijver en columnist is Hugo Borst ook mantelzorger. Al drie jaar verzorgt hij samen met zijn broers en hun echtgenotes zijn 86-jarige moeder die aan dementie lijdt. Hij schrijft erover in zijn kroniek 'Mijn ma' in Algemeen Dagblad, en daar is het boek dan ook op gebaseerd. Zijn stukjes gaan over de ingrijpende gevolgen van geestelijke aftakeling. Verder haalt hij herinneringen op aan hoe zijn moeder was. Daarmee is het boek tegelijk een portret van haar.

Adwin de Kluyver: Terug uit de witte hel. Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd Balans; 320 blz. euro 18,95

Historicus Adwin de Kluyver vertelt het bizarre verhaal van de jonge Sjef van Dongen die de bemanning van het luchtschip Italia zou gaan redden, dat in 1928 was gestrand op de Noordpool. Van Dongen gaat vanaf Spitsbergen op weg met sledehonden. Hij is niet de enige, de Russen sturen ijsbrekers, Zweden, Noren, Amerikanen, Finnen en Fransen zetten schepen en vliegtuigen in. Van Dongen zou de Italianen nooit bereiken: na vier weken wordt hij zelf, uitgeput en onderkoeld, gered. Maar terug in de bewoonde wereld wordt hij als een held onthaald. Bij zijn terugkeer in Nederland staat een menigte op de kade om hem in te halen.

Michelle van Dijk: Sjef van Dongen, Nederlandse poolheld LecturaCultura; 120 blz. euro 19,99

De auteur weet wel hoe de Pool eruitziet. Ze is onder meer expeditieleider op de Noord- en Zuidpool. Zij reconstrueerde het leven van Sjef van Dongen op Spitsbergen aan de hand van brieven die hij naar huis stuurde in 1927 en '28. Voor het verhaal van de vlucht van de Italiaanse zeppelin en de reddingsactie die Van Dongen ondernam, putte van Dijk uit dagboekaantekeningen van de Nederlandse 'poolheld', en uit krantenarchieven; zeppelin Italia was destijds wereldnieuws.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden