non-fictie

WILS REBERGEN

René van Royen: Goede keizers, slechte keizers. Over absolute macht Athenaeum; 152 blz. euro 14,99

Als we politieke filosofen als Spinoza en Montesquieu mogen geloven, is macht als het weer: het is er, was er en zal er altijd zijn. Maar dat klopt dus niet, schrijft René van Royen in de inleiding van zijn boek, macht is een historisch gegroeid fenomeen. Het begon met de Romeinse keizer Augustus en eindigde ermee dat de gedachte 'wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden' als een natuurwet werd beschouwd. In tien hoofdstukken('colleges') probeert historicus Van Royen uit te leggen hoe het zover kwam. Eerder schreef hij samen met Sunnyva van der Vegt 'Asterix en de waarheid' over de historiciteit van Asterixstrips.

J.W. Bezemer en Marc Jansen: Een geschiedenis van Rusland. Van Rurik tot Poetin Van Oorschot; 520 blz. euro 32,50

Marc Jansen maakte vijf jaar geleden een update van het standaardwerk van zijn leermeester J.W. Bezemer, 'Een geschiedenis van Rusland', dat in 1988 voor het eerst verscheen. In deze wederom herziene editie voegt Jansen een beschouwing over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren in Rusland toe. Poetin is nog steeds aan de macht, maar de relatie met het Westen is gewijzigd. Jansen beschrijft dat in het hoofdstuk 'Van partnerschap met het Westen naar nieuwe confrontatie'. Onder meer de Oekraïnecrisis en de economische recessie in Rusland komen aan de orde. Jansen is auteur van 'Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne'.

Frank van Kolfschooten: De Beethovenstraat. Verborgen geschiedenissen De Kring; 216 blz. euro 19,95

De Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid heeft een bijzondere geschiedenis. In de jaren dertig bepaalde de komst van veel Duits-Joodse vluchtelingen het karakter van de straat. De Duitse bezetter maakte daar een einde aan, al hoor je nog steeds het Duitse accent van hoogbejaarde bewoonsters.

Na de wederopbouw, vanaf 1960, verwierf de Beethovenstraat nationale faam als delicatessenparadijs. De auteur, onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten, woont zelf sinds 1992 in de straat.

Ed Caesar: Twee uur. De marathon en de jacht op het ultieme record (Two Hours) vert. Inge Pieters Thomas Rap; 272 blz. euro 19,90

Dat de marathon, 42 kilometer en 195 meter, ooit binnen de twee uur zou worden afgelegd, werd voor onmogelijk gehouden. Maar de magische grens komt binnen bereik: de Keniaan Dennis Kimetto bracht het record vorig jaar in Berlijn op 2.02.57. De Britse schrijver en journalist Ed Caesar sprak met de hoofdpersonen in de jacht naar de ultieme tijd, de langeafstandslopers, maar ook met hun familie, managers, trainers, medici en wetenschappers.

Benno Barnard: Mijn gedichtenschrift Atlas Contact; 256 blz. euro 24,99

Dichter en schrijver Benno Barnard besloot gedichten die hem troffen van commentaar te voorzien. In dit boek zijn ze gebundeld in de volgorde waarin hij ze las.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden