non-fictie

Mimi Baird: Hij wilde de maan (He Wanted the Moon) Vert. Bart Gravendaal. Prometheus; 256 blz. euro 19,95

De Amerikaanse arts Perry Baird was een bijzonder man. Opgeleid aan Harvard deed hij onderzoek naar de oorsprong van manisch-depressieve stoornissen. Baird was niet alleen onderzoeker, hij was ook patiënt. Hij werd opgenomen en zat voor de rest van zijn leven in inrichtingen. Hij stierf uiteindelijk aan een hersenbloeding, gevolg van een gedwongen lobotomie. Jaren later vond zijn dochter, Mimi Baird, een manuscript met verslagen van zijn onderzoek en zijn memoires. Zij ontdekt (op haar 56ste) dat de vader die er nooit was, en over wie in de familie gezwegen wordt, een scherpzinnig man was, humoristisch en obsessief op zoek naar een remedie voor zijn ziekte.

Joost Kingma: Tussen ideaal en kapitaal. Bouwfonds, 1946-2006 Vantilt; 200 blz. euro 24,50

Bouwfonds werd ooit opgericht om betaalbare woningen te bouwen voor mensen met een kleine beurs, maar kreeg vooral bekendheid door de omvangrijke vastgoedfraude die in 2007 aan het licht kwam. Joost Kingma zat als directeur communicatie dicht bij het vuur. Was een andere route mogelijk geweest, waarbij Bouwfonds overeind was gebleven als bouwer voor de middenklasse?

Diederick Slijkerman: Enfant terrible. Wim Treub (1858-1931) Prometheus; 416 blz. euro 34,95

Wim Treub was politicus, veelschrijver, geleerde, ondernemer en rokkenjager. Uit onvrede over bestaande politieke partijen richtte hij er zelf drie op. Hij legde de basis voor een sociale politiek met initiatieven als de begeleiding en ondersteuning van werklozen. Tegelijk liet hij een spoor van conflicten achter. Historicus Diederick Slijkerman schreef eerder 'Wonderjaren' (2013), over Gijsbert Karel van Hogendorp.

Constant Hijzen: Vijandbeelden. De veiligheidsdiensten en de democratie 1912-1992 Boom; 494 blz. euro 34,90

Nederland beschikt ruim honderd jaar over geheime diensten. Het idee bestaat dat deze buiten het zicht van politiek en media hun eigen gang gaan. Maar dat beeld klopt niet volgens historicus Constant Hijzen. Hij onderzoekt in dit boek hoe veiligheidsdiensten en de democratie zich tot elkaar verhouden, en wat het resultaat daarvan is, van de oprichting van de eerste dienst in 1912, tot de installatie van de AIVD in 1992.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden