non-fictie

Anna Enquist: Kool! Alles over voetbal. De Arbeiderspers, Utrecht; 207 blz. € 15

Verzameling voetbalstukjes van schrijfster, dichteres en Feyenoordfan Anna Enquist. Vanaf halverwege de jaren negentig publiceert ze in Hard gras. Ze schrijft over de verlammende leegte van de voetballoze zondagmiddag, over Willem en Truus van Hanegem, over Giovanni van Bronkhorst en over Grieks voetbal. En over de vraag waarom voetbal eigenlijk leuk is.

Laurens de Groot: Jacht op de jagers. Mijn jaren bij Sea Shepherd. Thomas Rap, Amsterdam; 304 blz. € 19,80

Politieman De Groot vond dat hij te weinig kon beginnen tegen 'grote milieucriminelen'. Hij meldde zich aan als vrijwilliger bij Sea Shepherd. Deze organisatie van Paul Watson bouwde met harde acties (het rammen van schepen en sabotage) een reputatie op als militante variant van Greenpeace. De reacties waren van de weeromstuit heftig, de actievoerders werden fel op de huid gezeten door walvis- en zeehondenjagers. De Groot kan erover meepraten.

Sytze van der Zee: Pijn. Een biografie. De Bezige Bij, Amsterdam; 432 blz. € 24,90

Een ernstige aandoening zette oud-journalist en -hoofdredacteur Van der Zee ertoe aan het fenomeen pijn in al zijn facetten te onderzoeken. Dagelijks hebben 2,2 miljoen Nederlanders er last van, hoewel een derde van de pijnen niet is te herleiden tot een oorzaak. Pijnbestrijding is een relatief jonge discipline in de geneeskunde. Van der Zee beschrijft de ontwikkeling, woont operaties bij in zogeheten pijnpoli's, en verdiept zich in behandelmethoden. Ook spreekt hij met slachtoffers.

Esther van Gelder (red.): Bloeiende kennis. Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw. Verloren, Hilversum; 180 blz. € 19

In de zeventiende eeuw werden in Nederland belangrijke ontdekkingen gedaan op het gebied van astronomie en natuurkunde. Maar dé wetenschap van die tijd was de natuurhistorie. Daar gingen de grootste investeringen naar toe. Vooral botanie stond in de belangstelling. Bij universiteiten en buitenplaatsen werden tuinen ingericht. Professionals als artsen en apothekers werkten samen met talloze liefhebbers om de kennis te vergroten.

Steven Adolf: Mi casa, su casa. Aanschuiven bij Spaanse migranten. De Nieuwe Haagsche, Den Haag; 224 blz. € 24,95

In 1961 kwamen de eerste Spaanse gastarbeiders naar Nederland toe. Met Madrid was daarvoor een speciaal 'wervingsakkoord' gesloten. Steven Adolf, voormalig correspondent voor NRC Handelsblad in Spanje, kreeg het verzoek van de verenigingen van Spaanse migranten om hun geschiedenis vast te leggen. Het boek beschrijft hoe de Spanjaarden naar Nederland werden gehaald, en hoe het hun verging in een land waarvan ze vrijwel niets wisten. Behalve de lotgevallen van de nieuwkomers, beschrijft Adolf ook hoe het land van herkomst én van bestemming veranderden in de afgelopen vijftig jaar. Met foto's van Anaïs López.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden