non-fictie

Charlotte Laarman: Oude onbekenden. Het politieke en publieke debat over postkoloniale migranten, 1945-2005. Verloren, Hilversum; 295 blz. euro 29

De komst van een miljoen mensen uit de voormalige koloniën naar Nederland in de afgelopen zestig jaar heeft van tijd tot tijd tot de nodige debatten geleid. Historica Charlotte Laarman analyseert welke rol ambtenaren, politici, pressiegroepen, wetenschappers en journalisten in die discussies speelden. En hoe zij door hun keuze van woorden, argumenten en metaforen, kortom: door hun taalgebruik, het beleid beïnvloedden en stuurden.

Rudi van Dantzig: Herinneringen aan Sonia Gaskell. De Arbeiderspers, Amsterdam; 424 blz. euro 24,95

Sonia Gaskell (1904-1974) heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de dans in Nederland. Ze was een vurig pleitbezorgster van danskunst met een eigen Nederlands karakter. De van geboorte Russische had een grote invloed op Rudi van Dantzig, eerst als lerares en later als artistiek leider. Hij had een diepe liefde en bewondering voor haar, maar dat kon omslaan in afkeer. Mogelijk heeft dat ertoe bijgedragen dat hij tot het eind van zijn leven heeft gezwoegd aan dit boek over haar, een poging ook de onwaarheden te weerspreken die over Gaskell werden verspreid.

Hans den Hartog Jager: Jan Hoet. De Bezige Bij, Amsterdam; 128 blz. euro 17,50

Uitgebreid gesprekken van NRC Handelsblad-kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager met de Vlaamse 'kunstpaus' Jan Hoet. De Belg maakte naam met zijn tentoonstellingsproject 'Chambres d'Amis' (1986), als samensteller van Documenta 1992 in Kassel, en de strijd voor zijn eigen museum in Gent. Hij geldt als een van de weinigen die erin zijn geslaagd een brug te slaan tussen de hedendaagse kunst en het grote publiek. De auteur wil in dit portret tegelijk Jan Hoet in zijn veelzijdigheid laten zien en tonen hoeveel kunst kan betekenen voor een mensenleven.

Janetta Dorothea: Hoor mij zwijgen. Een zoektocht naar genezing van misbruik en mishandeling. Elikser, Leeuwarden; 296 blz. euro 19,50

De auteur vertelt (onder pseudoniem) over de posttraumatische stressstoornis waar zij aan leed en hoe zij die ten slotte wist te overwinnen. Twaalf jaar lang trok zij langs psychologen, psychiaters en therapiegroepen op zoek naar hulp voor haar angst, slapeloosheid, nachtmerries, voor haar niet kunnen spreken en het gevoel 'van binnen dood te zijn'. Uiteindelijk beseft ze dat ze baat had bij één therapie: een zelfhulptherapie uit een boek. Ze gaat ermee aan de slag en werkt zich er stap voor stap bovenop. Met haar boek wil de schrijfster lotgenoten aansporen niet op te geven en te blijven zoeken naar een therapie die werkt.

Abdelkader Benali e.a.: Schrijvers op reis. Privé-domein gaat op vakantie. De Arbeiderspers, Utrecht; 264 blz. euro 19,95

Schrijvers vertellen in deze bundel reisverhalen over hun eerste, mooiste en ergste verblijven in een vreemde omgeving, van Amsterdam tot Marokko, Paramaribo, Venetië en alles wat daartussen zit. Met bijdragen van onder meer Onno Blom, Anna Enquist, A.F.Th. van der Heijden, Arthur Japin, Tessa de Loo, Rob Schouten en Arjan Visser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden