non-fictie

Herm Kisjes, Davy Nijs, Tony van Rooij (redactie): Internetverslaving. Boom, 210 blz. euro 22,50

Als we verslaafd zijn aan het internet, moeten we ons dan zorgen maken? Hoe erg is het buitensporig gebruik van games, sociale media, onlinepornografie en smartphones? Over die vraag buigen Vlaamse en Nederlandse verslavingswetenschappers zich in dit boek. Wat weten we over de risico's en gevolgen van internetverslaving? En wat nog niet? Deze inzichten worden aangevuld met verhalen van gebruikers en hulpverleners.

Irvin D. Yalom: Eendagsvlinders en andere verhalen uit de psychotherapie. (Creatures of a day) Vert. Miebeth van Horn. Balans, 192 blz. euro 19,95

De titel van het boek komt uit 'Overpeinzingen' van Marcus Aurelius (121-180), Romeins keizer: "We zijn allemaal mensen van de dag. Er komt een tijd dat je alles vergeten bent en iedereen jou."

De Amerikaanse psychiater en schrijver Irvin Yalom gaat aan de hand van zijn ervaringen met een tiental patiënten in op kwesties die iedereen raken: ouder worden, de angst voor de dood, het maken van keuzes, eenzaamheid en het zoeken naar een betekenisvol leven. Het zijn tijdloze, existentiële vragen die aan de orde komen. En dat zal niet verbazen van een existentieel therapeut als Yalom.

Jan Pols: Veertig jaar psychiatrie. Een dynamisch doolhof.

De Tijdstroom, 290 blz. euro 25

In dit boek beschrijft Jan Pols wat hij meemaakte in de ruim veertig jaar dat hij werkzaam was als psychiater. Daarmee is het boek een geschiedschrijving van binnenuit.

Pols specialiseerde zich in neurologie en psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werkte als opleider psychiatrie en psychotherapie.

Hij beschrijft aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe de veranderingen in zijn vak hebben doorgewerkt in de behandeling van patiënten, en hoopt met dit boek de belangstelling voor de (woelige) geschiedenis van de psychiatrie te vergroten.

Joris van Casteren: Het station. Bas Lubberhuizen; 160 blz. euro 17,95

Journalist Joris van Casteren heeft oog voor bijzondere dingen en weet daarover pakkend te verhalen, zie bijvoorbeeld 'Het been in de IJssel' (2013).

Voor dit boek doorkruiste hij Amsterdam Centraal, van onder tot boven. Hij sprak reizigers en mensen die in dit bijzondere NS-station werken, van lokettisten tot verkeersleiders, bewakers en mensen van de afdeling gevonden voorwerpen.

Zo bezoekt hij met de Pakistaanse technicus Javed Ahmad de zolderverdieping. Daar heeft de man allerlei installaties gebouwd om ondanks de beperkingen die Monumentenzorg oplegt wegens de historische waarde van het pand, toch moderne voorzieningen te kunnen bieden aan de gebruikers van het gebouw. Er staan bijvoorbeeld grote koelmachines, die koud water leveren aan de winkels beneden. Die mogen geen koelkasten op elektriciteit neerzetten, want die zorgen voor condens en dat kan het gebouw aantasten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden