non-fictie

Wilma de Rek: Canto Ostinato. Simeon ten Holt over zijn meesterwerk. Balans, Amsterdam; 192 blz. € 35

Simeon ten Holt had als enige levende componist een plaats in de klassieke Top 100 Allertijden. De dubbel-cd van Canto Ostinato ging vorig jaar, na zijn overlijden in november, duizenden malen over de toonbank. Wilma de Rek sprak diverse keren met hem, met uitvoerders van zijn werk en bewonderaars als Paul Witteman en Angela Groothuizen. Het boek bevat een cd met Canto Ostinato door het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen, een dvd met concertopnamen en de integrale bladmuziek.

Krista Mirjam Dijkerman: Varen op je ziel. Open door dementie. Elikser, Leeuwarden; 136 blz. € 15

Theologe Krista Dijkerman werkte als verpleegkundige jarenlang met dementerende mensen. Sommigen van hen vertrouwden haar iets van hun innerlijk leven toe. Wie zijn we, waar komen we vandaan en wat doen we hier op aarde? Het zijn vragen die niet verdwijnen, ook niet als je je geheugen en je greep op het bestaan verliest. Indringend beeld van de zieleroerselen van dementerenden.

Willem Frijhoff: Evert Willemsz, een zeventiende-eeuws weeskind op zoek naar zichzelf. Vantilt, Nijmegen; 480 blz. € 22,50

De 15-jarige wees Evert Willemsz wordt in 1622 dagenlang overvallen door spirituele ervaringen. Iedereen in zijn woonplaats Woerden die meetelt, speelt er een rol in. Evert, die in vervoering doofstom geraakt, schrijft briefjes die de rector van de Latijnse school publiceert. Historicus Willem Frijhoff analyseerde de gebeurtenissen, en beschrijft wat de puber bezighield en hoe de Woerdense gemeenschap reageerde in een tijd van religietwisten. Aangevuld en bewerkt deel van de in 1995 verschenen biografie van Willemsz.

Anne Applebaum: IJzeren gordijn. De inlijving van Oost-Europa 1944-1956. Vert. Bep Fontijn, Pieter de Smit en Hans Visserman. Ambo, Amsterdam; 576 blz. € 37,50

Applebaum beschrijft hoe na de Tweede Wereldoorlog de communisten aan de macht kwamen in Oost-Europa en wat de dictatuur die zij de bevolking oplegden betekende voor het dagelijks leven. Oost-Europeanen hoopten na de nederlaag van de nazi's op een terugkeer naar de vrijheid zoals zij die hadden gekend voor de oorlog. In plaats daarvan werden ze onderworpen aan een systeem dat in veel opzichten net zo inhumaan was als dat van de verdreven Duitse bezetter. Applebaum won met haar vorige boek, 'Goelag' (2003), de Pulitzer Prize.

Theo de Boer en Ger Groot: Religie zonder God. Een dialoog. Sjibbolet, Amsterdam; 120 blz. € 17,95

Wat moeten we vandaag de dag aan met God en het hardnekkige verschijnsel 'godsdienst'? Daarover gaan de filosofen Theo de Boer en Ger Groot met elkaar in gesprek. Voor De Boer (protestant) is de god van de rationele, natuurlijke theologie gestorven, maar was dat één gestalte waarin mensen diens mysterie kunnen ondergaan. Groot (katholiek) meent dat God voor religie helemaal niet zo belangrijk is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden