non-fictie

WILS REBERGEN

Joris van Casteren: Is u bekend met het alfabet? Verhalen uit een boekhandel Bas Lubberhuizen; 160 blz. euro 17,99

Gert-Jan Johannes: Boom uitgevers 175 jaar Boom; 296 blz. euro 29,90

Athenaeum, de 'onafhankelijke, literaire, academisch-culturele boekhandel voor heel Nederland', bestaat 50 jaar. Joris van Casteren reisde voor de gelegenheid door de vestiging aan het Amsterdamse Spui, als Jorge Luis Borges door zijn 'Bibliotheek van Babel', op zoek naar verhalen, en reconstrueerde de tumultueuze beginjaren.

Nog een jubilaris: familiebedrijf Koninklijke Boom uitgevers is 175 geworden. Cultuur-historicus Gert-Jan Johannes belicht de dilemma's waar zulke ondernemingen voor staan. Moest Boom blijven opereren als een 'familie' of waren zakelijker arbeidsverhoudingen wenselijk?

Dirk Rochtus: Turkije, de terugkeer van de sultan Vrijdag; 254 blz. euro 22,50

Witold Szablowski: De moordenaar uit de abrikozenstad. Een verslag uit Turkije Vert. Gijs Franssen. Atlas Contact; 272 blz. euro 21,99

Nicholas Cheviron en Jean-François Pérouse: Erdogan. De nieuwe vader van Turkije? Vert. Mario Molegraaf. Prometheus; 432 blz. euro 35

De ontwikkelingen in Turkije zijn bijna niet bij te houden. Auteurs doen hun best hun boeken up-to-date te houden. Dat geldt voor de biografie van president Erdogan van Nicholas Cheviron en Jean- François Pérouse, die dit voorjaar uitkwam; ook de beschouwing van de Vlaming Dirk Rochtus over de AKP-leider (2011) kreeg een grondige bewerking.

Het nu vertaalde portret van Turkije (2014) maakte de Pool Witold Szablowski aan de hand van gesprekken met mensen die hij tegenkwam op zijn reizen door het land.

Mathieu Segers: Europa en de terugkeer van de geschiedenis Prometheus; 176 blz. euro 17,95

Han Lörzing: Thuis in Europa. Een tijdreis door 37 landen Athenaeum; 320 blz. euro 19,99

Na de Val van de Muur blaakte Europa van zelfvertrouwen: de integratie kreeg vorm, Europa zou een machtsblok worden. Hoe anders is de situatie nu, na de Brexit. Mathieu Segers, die Europese geschiedenis in Maastricht doceert, onderzoekt wat er is gebeurd en waar Europa voor staat. Landschapsarchitect Han Lörzing trekt ook door de Europese geschiedenis. Hij houdt van Europa en de diversiteit van het continent. Hij legt culturele verschillen naast successen van samenwerking.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden