non-fictie

WILS REBERGEN

Fernando Lameirinhas en Frank van Herk: Een fado voor mijn vader. Van Portugese migrant tot wereldberoemd muzikant Meulenhoff; 224 blz. euro 19,99

Fernando Lameirinhas vertelt hoe hij als kind in Nederland kwam. Zijn familie moest het Portugal van dictator Salazar ontvluchten. Fernando heeft al snel succes in de muziek, en treedt wereldwijd op. Maar hij raakt aan lager wal. Als hij vervolgens muzikaal terugkeert naar zijn Portugese roots, slaagt hij erin opnieuw te schitteren. 'Een fado' is opgetekend door journalist en vriend Frank van Herk. Fernando Lameirinhas treedt tot eind april op tijdens een theatertoer door het land.

Henk Haenen: Ubuntu en Nelson Mandela. Afrikaanse filosofie van verzoening Damon; 296 blz. euro 34,90

Een introductie in de Afrikaanse ubuntu-filosofie. Centraal daarin is de gedachte dat de mens intens is verbonden met zijn gemeenschap en de natuur, een filosofie van het 'wij'. Nelson Mandela raakte tijdens zijn jeugd met ubuntu vertrouwd, en gaf het als leider van de bevrijdingsbeweging ANC een plaats in zijn politieke en maatschappelijke visie. Zijn streven naar verzoening van etnische groepen in Zuid-Afrika, om het discriminerende apartheidssysteem af te schaffen, was door ubuntu-filosofie geïnspireerd.

Alexa Clay en Kyra Maya Philips: De buitenbeentjeseconomie. Lessen van gangsters, kamelenmelkers, hackers en andere vreemde ondernemers (The Misfit Economy) Vert. Ronald Kuil. Unieboek/Het Spectrum; 238 blz. euro 19,99

Ze hebben geen klinkende namen als Jobs of Gates, en hun 'successen' zie je niet terug in officiële cijfers. Toch kunnen we wat van de buitenbeentjes leren die de beide Britse economen in hun boek opvoeren: kamelenmelkers, piraten, hackers en meer.

Verrassende lessen in creativiteit, innovatie, verkooptechnieken en ondernemerschap, belo- ven Alexa Clay en Kyra Maya Philips.

Perry Pierik (red.): Keulen, kalifaat light en de fallout van een conflict Aspekt; 302 blz. euro 14,95

In deze bundel laten verschillende auteurs hun licht schijnen over ontwikkelingen in het Midden-Oosten en wat die losmaken in Europa.

Aspekt publiceert graag over actuele kwesties, maar de vraag rijst of de uitgever nu niet te snel is. Want wat weten we precies van de aanleiding tot deze bundel, de gebeurtenissen in de Keulse Nieuwjaarsnacht?

Met bijdragen van onder anderen theoloog Leen den Besten, staatsrechtsgeleerde Wim Couwenberg en oud-staatssecretaris Anneke van Dok.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden