non-fictie

Tinneke Beeckman: Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting De Bezige Bij; 248 blz. euro19,99

De Belgische filosofe Tinneke Beeckman onderzoekt in haar boek de implicaties van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, begin dit jaar. De moordpartij en de reacties daarop doen niet alleen vragen rijzen over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek, ze getuigen ook van een algemene radeloosheid over politieke ideeën die de samenleving vorm moeten geven, concludeert Beeckman. In haar boek onderzoekt zij deze vertwijfeling: hoe zijn wij in het Westen met onze ideeën over waarheid, kritisch onderzoek en democratie omgesprongen? Waar zijn we verdwaald?

Emmanuel Todd: Wie is Charlie? Xenofobie en de nieuwe middenklasse De Bezige Bij; 200 blz. euro 22,50

Ook de Franse antropoloog en historicus Emmanuel Todd onderzoekt de reactie op de aanslag op Charlie Hebdo. Hij wil weten wie de Charlies echt waren die begin dit jaar de straat opgingen. Ze leken westerse idealen als vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Maar was dat wel zo?

Sheila Heti, Heidi Julavits en Leanne Shapton e.a.: Vrouwen & kleren (Women in Clothes) Vert. Gerda Baarman e.a. Hollands Diep; 486 blz. euro 29,99

Dit boek begon met een enquête met vragen om vrouwen aan te moedigen na te denken over een persoonlijke stijl en hoe je die bereikt in je kleding en de manier waarop je in het leven staat. Honderden vrouwen van alle nationaliteiten gaven antwoord, in de Nederlandse editie onder meer schrijfster Daphne Deckers, balletdanseres Igone de Jongh, boekhandelaar Grietje Braaksma, de Belgische choreografe Isabelle Beernaert en tv-presentatrice Evi Hansen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden