non-fictie

Albert Espinosa: De gele wereld. Vert. Joke Mayer. Prometheus, Amsterdam; 168 blz. € 16,95

De Spanjaard Albert Espinosa genas van kanker. Hij vertelt over de lessen die hij leerde door zijn ziekte. Hij beschrijft hoe je die kunt inzetten, in plaats van eraan onderdoor te gaan. Espinosa brengt uitersten bij elkaar: jeugd en dood, liefde en ziekenhuizen; en filosofeert over verlies, leven en vriendschap.

Rudie Kagie: Bikkel. Het verhaal van de eerste politieke moord van het Bouterse regime. Bert Bakker, Amsterdam; 216 blz. € 19,95

Oud-militair Fred Ormskerk, alias Bikkel, keerde in 1980 terug naar zijn geboorteland Suriname, na de coup door Bouterse en zijn kameraden. De oud-adjudant verwachtte 'voor die jongens een god te zijn'. Maar zijn komst wekte argwaan bij het militair gezag: wat kwam hij doen? Ormskerk werd opgepakt, en zo hardhandig verhoord dat hij het niet overleefde. Zijn dood was een keerpunt. Meer geweld van de nieuwe machthebbers zou volgen, met als dieptepunt de decembermoorden in 1982. Een reconstructie.

Élie Richard: Door ballingen onthaald. Verslag van reizen in Frankrijk, Vlaanderen, Nederland en Duitsland 1708. Vert. Robert den Does. Van aantekeningen voorzien door Kees Meerhoff. Vantilt, Nijmegen; 303 blz. € 22,50

De Franse hugenotenzoon Élie Richard vlucht na de dood van zijn vader en het afschaffen van de godsdienstvrijheid in zijn land naar Nederland. De tocht is niet zonder gevaar, Frankrijk is in oorlog met onder meer de Republiek. Richard komt in Amsterdam terecht en verkent van daaruit zijn nieuwe omgeving. Hij legt zijn ontmoetingen vast in een reisverslag, wat een beeld oplevert van de toenmalige Nederlandse samenleving.

Adri Gorissen: Een Noorse liefde. De verborgen passie van schrijver Felix Rutten. Prof. dr. Timmers Stichting, Sittard; 272 blz. € 21

Tientallen jaren houden ze zielsveel van elkaar. Toch trouwt zij met een ander en kiest hij voor de vrijheid van het reizen en schrijven. De liefde tussen de Sittardse schrijver, dichter en journalist Felix Rutten (1882-1971) en de Noorse Sophie Unger (1874-1962) bleek onmogelijk.

Giles Scott-Smith: Interdoc. Een geheim netwerk in de Koude Oorlog. Boom, Amsterdam; 392 blz. € 24,90

Interdoc werd in 1963 in Den Haag opgericht als transnationaal anticommunistisch netwerk. De samenwerking van de Duitse, Franse en Nederlandse geheime diensten moest het Europese antwoord vormen op de Koude Oorlog. Historicus Scott-Smith beschrijft hoe het netwerk in zijn 23-jarig bestaan probeerde Oost-Europese communistische landen ontvankelijk te maken voor westerse waarden en ideeën.

J.L. Heldring: Dezer dagen. Van Oorschot, Amsterdam; 232 blz. € 17,50

In april stopte Heldring na 52 jaar met zijn column in NRC Handelsblad. Keuze uit de 500 'kanttekeningen' die hij sinds 2003 bij politieke en maatschappelijke ontwikkelingen plaatste.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden