non-fictie

Ruth Hoffmann: Stasi-kinderen. Hoe was het voor DDR-jongeren om op te groeien in een Stasi-gezin? Vert. Corry van Bree. Karakter, Uithoorn; 312 blz. € 17,95

Voor de Oost-Duitse staatsveiligheidsdienst, de Stasi, werkten tegen de honderdduizend mensen. Daarmee had de staat ogen en oren in vele huiskamers en daarbuiten. Het maakte de sfeer in vele gezinnen beklemmend. Ruth Hoffmann beschrijft wat het betekende als je vader en/of moeder bij de Stasi was. Niet zelden leidde het tot een breuk tussen ouders en kinderen, en zware psychologische problemen.

Anita Boele: Leden van één lichaam. Denkbeelden over armen, armenzorg en liefdadigheid in de Noordelijke Neder-

landen 1300-1650. Verloren, Hilversum; 367 blz.€ 35

Solidariteit met mensen aan de onderkant van de samenleving was ook in de late Middeleeuwen geen vanzelfsprekendheid. Anita Boele onderzocht welke motieven werden ingezet om mensen aan te zetten tot liefdadigheid.

Klaudia Raczova & Raf Liekens: Het meisje zonder identiteit. Twaalf jaar als kind overleven in Belgische asielcentra. Manteau, Antwerpen; 221 blz. € 19,95

Op haar negende vertrekt Klaudia Raczova met haar ouders uit Slowakije, het gezin gaat op zoek naar een beter leven. Ze brengt haar jeugd door in asielcentra in Nederland en België. Inmiddels heeft ze een verblijfsvergunning, mag Belgische worden en heeft een baan in een Antwerpse kledingzaak.

Harry van Wijnen: 'Blood, Sweat and Tears', Churchills onwrikbare geloof in de overwinning. Balans, Amsterdam; 352 blz. € 29,95

Ex-journalist, hoogleraar perswetenschappen én Engelandkenner Van Wijnen ging op zoek naar het geheim van de Britse vechtersmentaliteit en hun vastberaden wil de Duitsers te verslaan en het nazisme te vernie- tigen. Biografie van Churchill in de cruciale oorlogsjaren 1940 en 1941.

Sjaak Vlaming: Een bollenboer in de Koreaanse oorlog. Aspekt, Soesterberg; 218 blz. € 18,95

Als kind werd Sjaak Vlaming 's nachts regelmatig wakker van het geschreeuw van zijn vader. Hij zag hem vaak met verwilderde blik in zijn ogen op de rand van zijn bed zitten. Jaap Vlaming vertrok in 1951 naar Korea om daar mee te vechten in de Koreaanse oorlog. Waarom? Dat wilde zijn zoon en scenarioschrijver Sjaak Vlaming weten. Portret van een bollenboer uit Obdam die soldaat werd.

Natalie Righton: Duizend dagen extreem leven. Dagboek van een oorlogsjournalist in Afghanistan. Lemniscaat, Rotterdam; 440 blz. € 19,95

Natalie Righton was drie jaar in de Afghaanse hoofdstad Kaboel gestationeerd als correspondent voor de Volkskrant. Ze reisde door het hele land en sprak met vertegenwoordigers van alle partijen, krijgsheren, verpleegkundigen, talibanstrijders en westerse soldaten. Righton legt uit waarom het land volgens haar radicaliseert en de oorlog tegen het terrorisme bijna niet te winnen valt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden