non-fictie

Isa Hoes: Toen ik je zag. Mijn leven met Antonie. Artemis & co, Amsterdam; 288 blz. euro 19,95

Actrice en schrijfster Isa Hoes ontmoette haar grote liefde Antonie Kamerling tijdens audities voor de soapserie 'Goede tijden, slechte tijden'. Alles wat ze deden, leek succesvol, hun samenzijn - ze kregen twee kinderen - en hun carrière bij tv, film en theater.

In werkelijkheid kampte Kamerling met depressies. In 2010 maakte hij een eind aan zijn leven. In dit boek brengt Hoes een ode aan zijn veelzijdig talent en vertelt hoe het is om met iemand samen te leven die aan depressiviteit lijdt.

Nele Beyens: Immer bereid en nooit verlegen. Hector Treub, vrouwenarts in een mannenmaatschappij.

Boom, Amsterdam; 320 blz. euro 24,90

Historica Nele Beyens portretteert Hector Treub, die rond 1900 gynaecologie in Nederland tot een specialisme maakte en de zuigelingenzorg organiseerde. Zijn uitgesproken standpunten over anticonceptie, abortus en de verspreiding van venerische ziekten, werden hem niet overal in dank afgenomen. Hij maakte zich sterk voor verbetering van de positie van vrouwen, onder meer door het belang van educatie te onderstrepen. Maar zijn relatie met de vrouwenbeweging was niet wat je noemt hartstochtelijk. Zijn boude uitspraken stuitten de feministes nogal eens tegen de borst.

Fik Meijer: Twee steden. Opkomst van Constantinopel, neergang van Rome (330-608). Athenaeum, Amsterdam; 360 blz. euro 19,95

Constantinopel, de nieuwe stad die keizer Constantijn in 330 sticht, kreeg al snel de naam 'het nieuwe Rome'. Vaak wordt gedacht dat het oude Rome vrij abrupt in verval raakte, en Constantinopel direct het machts- vacuüm vulde. Dat is niet zo, betoogt historicus Fik Meijer. De opkomst en ondergang verliepen geleidelijk. 'Twee steden' beschrijft conflicten én harmonie tussen de steden gedurende driehonderd jaar.

Janneke de Jong-Slagman: Hofpredikers in de negentiende eeuw. Een carrière bij de koning. Verloren, Hilversum; 345 blz. euro 29

"Alleen grote sterren aan het geestelijk firmament benoem je als hofprediker," vond Wilhelmina. Tegenwoordig bestaat het ambt officieel niet meer - theologen als Carel ter Linden en Huub Oosterhuis mogen favoriet zijn bij de Oranjes, ze zijn niet bij hen in dienst.

Dat was in de negentiende eeuw heel anders. Janneke de Jong-Slagman laat in deze studie zien dat elke vorst zijn eigen stempel drukte op het ambt.

Pepijn Vloemans: Survivalgids voor het consumptieparadijs. Over geld, groei en geluk in tijden van crisis. Querido, Amsterdam; 173 blz. euro 18,95

"Rechtvaardig is het misschien niet, maar de mens is niet ontworpen om permanent gelukkig te zijn." Wie zal het bestrijden? Pepijn Vloemans probeert in dit (gezien de omvang prijzige) boekje een uitweg te wijzen uit de crisis. "Alleen met een voortdurende perfectionering van groene technologieën kan het consumptieparadijs overleven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden