non-fictie

J.M. Coetzee en Arabella Kurtz: Het goede verhaal. Over fictie, waarheid en psychotherapie. Vert. uit het Engels door Peter Bergsma en Joost Poort. Cossee; 224 blz. euro 22,90

De Britse psychotherapeut Arabella Kurtz en de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee wisselden sinds 2008 van gedachten over psychotherapie en de kunst van het vertellen. Kurtz is geïnteresseerd in de psychologische processen en ontwikkelingen in de personages van Coetzee, en die wil op zijn beurt zijn begrip van de psychotherapie vergroten om dat te kunnen gebruiken in zijn werk. Beiden hopen, schrijven ze in het voorwoord, dat ook de gewone lezer er iets van op kan steken. Zo gaat het bijvoorbeeld over de vraag hoe wij ons verleden vorm geven. Als je je levensverhaal verzint, maak je het dan mooier dan het was, of ga je op zoek gaan naar de diepere waarheid?

Jan Terlouw en Sanne Terlouw: In huis met een seriemoordenaar. De Kring; 224 blz. euro 16,50

De arrestatie van Hans van Z. in 1967 zorgde voor commotie in Nederland, en specifiek in huize Jan Terlouw, voormalig D66-leider en schrijver. In het 'moordproces van de eeuw' kwam vast te staan dat Van Z. drie moorden had gepleegd, en dat een vierde was mislukt. Hij kreeg levenslang. Van Z. kwam jarenlang over de vloer bij de Terlouws, als lover van hun huurster. Dochter Sanne was nog jong, maar herinnert zich de man wel. Samen met haar vader schreef zij deze roman 'gebaseerd op eigen ervaringen'.

W.F. Hermans: Gekkenpraat. Verhalen over waanzin en paranoia. Samensteller en inleiding Willem Otterspeer; De Bezige Bij; 304 blz. euro 19,90

Als er een auteur in de Nederlandse letteren is geweest die zich heeft verdiept in gekte en idiotie, dan is het Willem Frederik Hermans wel. Wanen, obsessies en hallucinaties, je vindt het allemaal bij Hermans. Zijn oeuvre is vergeven van dolende zielen, die stuk voor stuk geestes- ziek of op zijn minst geestelijk getroebleerd zijn, van het verhaal 'Atonale' uit een vroege bundel als 'Moedwil en misverstand' tot en met 'Naar Magnitogorsk' uit 'De laatste roker'. Deze nieuwe verzameling van verhalen is samengesteld door Hermans-biograaf Willem Otterspeer.

Ewoud Kieft: Oorlogs- enthousiasme. Europa 1900-1918. De Bezige Bij; 544 blz. euro 29,90

Drommen vooraanstaande kunstenaars, schrijvers en wetenschappers, kortom leden van de Europese elite, waren euforisch over het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Historicus Ewoud Kieft probeert hun enthousiasme te verklaren. Hij verdiepte zich in de levens van een tiental prominente oorlogsfanatici, onder wie Herman Hesse en Sigmund Freud, om een antwoord te vinden op het mysterie waarom zoveel intelligente mensen zich lieten meeslepen door deze collectieve waanzin. Zijn boek probeert tegelijk het ontstaan en de aantrekkingskracht van het fascisme en nationaal-socialisme inzichtelijk te maken. Kieft promoveerde in 2011 op het onderwerp.

Robert Schoevers en Selma Parmentier: Diagnose Depressie. Psychiater en patiënt over de dagelijkse werkelijkheid, de behandeling en de toekomst

Balans; 256 blz. euro 19,95

Wat is een depressie eigenlijk? Hoe ontstaat die? Hoe ga je om met zelfmoordneigingen? Hoe ziet de behandeling eruit? Welke nieuwe en experimentele behandelingen komen eraan? Belangrijke vragen: een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met depressie. Herstel is niet altijd haalbaar. Dit boek poogt antwoorden te geven op de vragen. Robert Schoevers doet dat vanuit zijn professie als psychiater in het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen, en Selma Parmentier als ervaringsdeskundige, zij lijdt al sinds haar vroegste jeugd aan depressies (en aan psychoses), en is daarvoor vaak behandeld. Parmentier publiceerde vijf romans en een verhalenbundel.

Hylke Speerstra: Op klompen door de dessa. Oud-Indiëgangers vertellen.

Atlas Contact; 320 blz. euro 21,99

Aandacht voor trauma's, laat staan tijd om die te verwerken, was er niet toen Indiëgangers terugkeerden van de politionele acties in 1947 en '49 in het huidige Indonesië. Als thuisgekomen jongens wat vreemd deden, werd daar niet over gesproken - wat geweest is, is geweest, was het devies. Een aantal van die jonge mannen van toen uit Friesland vertelde hun opgekropte verhaal aan Hylke Speerstra, die onder meer 'Het wrede paradijs' schreef (over Friese emigranten). Zijn nieuwste boek maakt duidelijk wat het gewapend optreden van Nederland overzee van na de oorlog betekende voor de mannen die het vuile werk op moesten knappen. De meesten hadden geen idee wat hun te wachten stond toen ze naar de Oost vertrokken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden