non-fictie

Felix Klos: Winston Churchill, vader van Europa (Churchill on Europe) Vert. Ruud van der Helm en André Haacke. Hollands Diep; 410 blz. euro 19,99

De Amerikaans-Nederlandse historicus Felix Klos schreef het eerste boek over de Europacampagne van Winston Churchill. Na verloren verkiezingen in de zomer van 1945 reist de Britse oorlogspremier rond om te pleiten voor Europese eenwording, dé manier om een vredig en veilig continent te creëren.

Julie Barton: Mijn hond mijn redding. Hoe ik mijn depressie overwon (Dog Medicine) Vert. Catalien en Willem van Paassen. Ambo/Anthos; 280 blz. euro 19,99

Een jaar na haar afstuderen blijkt Julie Barton (22) aan een ernstige depressie te ljiden. Iedereen wil helpen, maar geen mens kan haar bereiken. Dat lukt Bunker wel, een golden retriever pup. Barton windt in haar boek geen doekjes om haar neiging tot zelfdestructie. Ze brengt een ode aan de buitengewone band tussen mens en dier.

Duco Hellema en Giles Scott-Smith (red.): De Amerikaanse ambassade in Den Haag. Een blik achter de schermen van de Amerikaans-Nederlandse betrekkingen Boom; 232 blz. euro 24,90

Was de Amerikaanse ambassade in Den Haag een 'gewone diplomatieke vertegenwoordiging' of veel meer dan dat? Een reeks casestudies geeft inzicht in de rol van de Amerikaanse diplomaten in kwesties als de dekolonisatie van Indonesië, de oorlog in Vietnam, de kruisraketten en de Irakoorlog, maar bijvoorbeeld ook ten tijde van het 'linkse' kabinet-Den Uyl. Er is aandacht voor het pand zelf, dat echt als ambassade is gebouwd, net als de Chinese en Duitse vertegenwoordiging. Volgend jaar verhuizen de Amerikanen van het Lange Voorhout naar Wassenaar.

Gert Hage: Napels. Een duivels paradijs Nieuw Amsterdam; 240 blz. euro 19,99

Journalist Gert Hage woont afwisselend in Napels en Amsterdam. Hij doet verslag van zijn ontmoetingen en wat hij verder meemaakt in de Italiaanse stad. Tezamen vormen die verhalen een portret dat de verschillende kanten van Napels en de Napolitanen laat zien.

Karl van den Broeck: Waarom ik de Indianen wil redden Polis; 328 blz. euro 19,95

Als jongetje was Karl van den Broeck al vol van Sitting Bull, het legendarische opperhoofd van de Sioux in het Amerikaanse Midden-Westen. Het woord 'indiaan' schrijft de Vlaamse journalist dan ook met een hoofd- letter. In dit boek onderzoekt hij wat er waar is van het verhaal van de contacten tussen Sitting Bull en de Belgische pater Pieter-Jan De Smet, 'een jezuïet uit Dendermonde die de Indianen kwam redden'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden