non-fictie

George van Houts: Door de bank genomen Q; 204 blz. euro 18,50

Dat George van Houts zich zorgen maakt over ons geldsysteem, mag duidelijk zijn. De schrijver/theatermaker was drijvende kracht achter de voorstelling 'Door de bank genomen', gemaakt door het gezelschap De Verleiders, en lanceerde het burgerinitiatief 'Ons Geld', een geslaagde poging het onderwerp 'geldschepping' op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

In dit boek buigt hij zich over vragen als: Kunnen we ons geld niet zelf maken?, en: Waarom doet de politiek niets aan de misstanden?

Wil Schackmann: De kinderkolonie. Atlas Contact; 393 blz. euro 21,99

Het 'landbouwend weeshuis' in Veenhuizen was een initiatief van (generaal) Johannes van de Bosch en zijn Maatschappij van Weldadigheid. In 1824 arriveerden de eerste van uiteindelijk 8600 kansarme kinderen om een opvoeding te krijgen tot 'nijvere landarbeider'. Wil Schackmann schreef eerder 'De proefkolonie' (2006), over Frederiksoord, en 'De bedelaarskolonie' (2013).

Anthony Munday en Henry Chettle: Sir Thomas More. Treurspel in zeventien taferelen (The Books of Sir Thomas More) Vert. Jan Kuijper; inl. Wout van Tongeren Athenaeum; 152 blz. euro 19,99

Zestig jaar na zijn dood schreef een groep toneelschrijvers, onder wie Shakespeare, een drama over de lotgevallen van Thomas More, van zijn opkomst als staatsman tot zijn onthoofding in 1535 op last van koning Hendrik VIII. Het is in die tijd een gewaagde onderneming dit verhaal te vertellen, steeds dreigt de censor in te grijpen, waardoor elk woord gewogen moet worden. In deze brontekst zijn de doorhalingen van de censor zichtbaar gemaakt.

Ton van der Lee: Jan Huygen Balans; 288 blz. euro 19,99

Jan Huygen van Linschoten (1563-1611) wil de wereld ontdekken, en maakt carrière in Portugese dienst. Hij krijgt inzage in de lucratieve handel met Japan en China in specerijen. Zijn verhaal blijkt goud waard. Hij deelt zijn informatie met Amsterdamse kooplieden die een expeditie uitrusten naar de Oost, en die later de VOC oprichten. Huygen raakt uit de gratie als zijn poging mislukt om met Willem Barentsz via een noordelijke route naar Azië te varen. De kinderen zingen het bekende spotrijmpje over hem: Jan Huygen in de ton... .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden