non-fictie

Emile Brugman (samensteller): Het beste van Atlas Atlas Contact 320 blz. euro 19,99 Frank Westerman (samensteller): Het eerste van Fosfor Fosfor/Atlas Contact 256 blz. euro 17,99

In 1991 verscheen het eerste nummer van Atlas. Het 'tijdschrift in boekvorm' werd opgezet om langere journalistieke reportages en beschouwingen ruimte te geven. Onder anderen Jan Brokken, Ian Buruma, Redmond O'Hanlon, Jan Donkers en Geert Mak vonden er een podium. Jonge non-fictieschrijvers als Frank Westerman konden erin debuteren. Emile Brugman, mede-oprichter van Atlas, stelde een bloemlezing samen.

Frank Westerman tekent voor de samenstelling van 'Het eerste van Fosfor'. Dit boek is het resultaat van de samenwerking tussen Fosfor, digitale uitgever van longreads en e-boeken, en uitgeverij Atlas Contact. Ook Fosfor biedt plaats aan lange stukken (die kranten en tijdschriften tegenwoordig nauwelijks meer plaatsen omdat ze te veel woorden tellen). Dit is een vrijplaats voor de bedreigde, vrijwel uitgestorven verhaalsoort, schrijft Westerman in zijn inleiding, waarin hij ook zijn liefde voor het waargebeurde verhaal, en nog het meest het essay-by-reportage, verklaart. Behalve een bijdrage van Westerman zelf zijn stukken van onder meer Joris van Casteren en Elfie Tromp opgenomen in het boek.

Hans Achterhuis en Maarten van Buuren: Erfenis zonder testament. Filosofische overwegingen bij de tien geboden Lemniscaat; 292 blz. euro 19,95

Anders dan vorige generaties weten we niet meer hoe de tien geboden uitgelegd moeten worden, stellen Hans Achterhuis en Maarten van Buuren: 'Ze zijn een erfenis die ons zonder testament zijn nagelaten'. De Denker des Vaderlands van 2011 tot 2013 en de emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde gaan te rade bij de grote filosofen, van Spinoza en Nietzsche tot Locke en Arendt, voor antwoorden op de eigentijdse vragen die de oeroude voorschriften oproepen.

Jesse Klaver: De mythe van het economisme. Pleidooi voor nieuw idealisme De Bezige Bij 192 blz. euro 17,90

"Wij gaan Nederland veranderen", kondigde Jesse Klaver aan bij zijn aantreden als leider van GroenLinks. Hoe hij dat wil gaan doen, legt hij uit in dit boek. Klaver, die Thomas Piketty uitnodigde in de Kamer zijn visie op de consequenties van groeiende ongelijkheid uit te leggen, verzet zich tegen "economisering van de samenleving: We weten van alles de prijs, maar van bijna niks de waarde."

Nico Wilterdink: Vermogens- ongelijkheid in Nederland Van Gennep 464 blz. euro 35

Socioloog Wilterdink schreef 30 jaar geleden een proefschrift over ongelijkheid in Nederland in historisch perspectief: 'Vermogensverhoudingen in Nederland'.

Deze heruitgave van dat boek is aangevuld met een hoofdstuk waarin Wilterdink de ontwikkelingen sinds 1984 beschrijft en ingaat op de stellingen van Thomas Piketty en de discussies die de Franse econoom heeft opgeroepen met zijn werk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden