non-fictie

Ferdinand von Schirach: Waardigheid is kwetsbaar Vert. Hans Driessen en Marion Hardoar. De Arbeiderspers; 126 blz. euro 15

Ferdinand von Schirach schrijft over de thema's van onze tijd. Hoe kan een democratie zich tegen terrorisme verdedigen? Is het leven van de een meer waard dan dat van de ander? En: wat maakt een dader tot dader? Dat zijn vragen die de Duitse auteur en advocaat in deze verzameling essays behandelt. Aan de orde komen ondermeer de eurocrisis, literatuur, feminisme, roken, zijn jeugd en zijn grootvader, en, tussendoor, dilemma's van de rechtsstaat. De stukken verschenen eerder in het Duitse magazine Der Spiegel.

Sietse van der Hoek: Alles klar. Duitsland van A tot Z Balans; 174 blz. euro 12,50

Zijn leven lang is Sietse van der Hoek gefascineerd door Duitsland. Nederland is aan het verduitsen, denkt hij. In zijn boek geeft hij voorbeelden: van de verbreiding van de worstcultuur, de controle op fietsverlichting en Oktoberfeesten, tot de emancipatie van het germanisme. Van Aha-Erlebnis tot Zimmer frei.

Frank Vermeulen: Wir schaffen das. Wat de vluchtelingencrisis doet met de Duitse identiteit Prometheus / Bert Bakker; 160 blz. euro 15

Frank Vermeulen, oud-correspondent voor NRC Handelsblad in Berlijn, beschrijft wat de komst van duizenden vluchtelingen met Duitsland doet.

Angela Merkel mag dan volharden in haar 'wir schaffen das'-mentaliteit, de Duitsers zijn van optimistische globalisten veranderd in benauwde bewakers van de eigen identiteit, constateert Vermeulen.

Margriet Brandsma: Was wir noch zu sagen hätten. Interviews met Duitsland-correspondenten Conserve; 128 blz. euro 12,50

Margriet Brandsma laat zes oud-correspondenten aan het woord, die net als zij in Duitsland werkten. Ze vertellen wat ze graag nog kwijt willen over het land. Ook Brandsma zelf doet een duit in het zakje. Ze schrijft over rode draden in het bestaan van een correspondent in Duitsland: nazi en Stasi, de volksaard, het gebrek aan ironie en het lijden van Duitsers aan onvolmaaktheid.

Hans Olink: Berlijn! Berlin! In het spoor van de geschiedenis Prominent; 290 blz. euro 21,95

Hans Olink beschrijft de vele gezichten van Berlijn als hoofdstad van zes staten: Pruisen, het keizerrijk, de Weimarrepubliek, het Derde Rijk, de DDR en de republiek Duitsland. Historicus Olink, werkzaam voor onder andere OVT, het geschiedenisprogramma van VPRO-radio, schreef eerder 'Een Siberische tragedie' (2007).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden