non-fictie

WILS REBERGEN

Maarten Westerveen en Jeroen van Kan (red.)

Alles komt goed. Over Wim Brands

Balans; 160 blz. euro 15

Op 4 april 2016 maakte dichter en tv-presentator Wim Brands een eind aan zijn leven. Vrienden en collega's blikken in dit boek terug op wie hij was: maker van weerbarstige gedichten, dwarsligger, pestkop, maar ook mentor, inspirator, vader, echtgenoot, hondenvriend.

Hinke Piersma

Zussen. Een oorlogsverhaal

Querido; 224 blz. euro 18,99

Wanneer Nederland wordt bezet door de nazi's proberen drie Joodse zussen hun leven en dat van hun gezinnen te redden. Alle drie worstelen met het onvermogen om hun naasten bescherming te bieden, en geen van de zussen gelooft dat het in 'Polen' wel mee zal vallen. Het boek vertelt ook het verhaal van een klein meisje, dat na de bevrijding de gaten moet dichten die in haar familie zijn geslagen. Historica Hinke Piersma werkt bij het NIOD, ze is gespecialiseerd in politieke geschiedenis.

Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend

Matzes en Mie. de lotgevallen van de families Barend en van Haeften

Boom; 220 blz. euro 20

De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië komen samen in de familiegeschiedenis van het echtpaar Marijke van Haeften en Frits Barend. Zij, literatuurhistorica, vertelt hoe haar ouders en zussen in Nederlands-Indië het jappenkamp overleefden. En hij, journalist en tv-presentator, doet uit de doeken hoe zijn ouders en broer aan de Holocaust wisten te ontkomen. Verhalen over verzet en verraad, goed en fout.

Mariët Meester

De tribune van de armen. Over leven en vrijheid in andalusië

De Arbeiderspers; 288 blz. euro 19,99

Onderweg in Andalusië ontdekt Mariët Meester dat tijdens een van de paasprocessies in de 'Semana Santa', de Goede Week, elk jaar een veroordeelde crimineel wordt vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Ze vestigt zich in de gelijknamige stad om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen en het leven in Andalusië te schetsen. Mariët Meester schreef eerder onder meer de roman 'Hollands Siberië' (2014), die speelt in haar geboortedorp Veenhuizen, en ook non-fictie, zoals 'De mythische oom' (2012), over haar familie in Amerika.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden