non-fictie

Itai Agur: Voorbij de heilige huisjes van de Nederlandse economie. Balans; 208 blz. euro 17,95

Econoom Itai Agur stelt vast dat Nederland het eind van de tunnel van de crisis bereikt lijkt te hebben, maar dat daar geenszins licht is. De politiek houdt krampachtig vast aan bezuinigen en diepgaande hervormingen blijven uit. Het roer moet radicaal om.

Fik Meijer: Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider. Athenaeum - Polak & Van Gennep; 160 blz. euro 15

Dat historicus Fik Meijer ook optreedt als reisleider is minder bekend. Over de schoonheid van de mediterrane wereld, eigenzinnige toeristen, lastige vragen en zijn eigen blunders.

Salomon Kroonenberg: De binnenplaats van Babel. Het raadsel van de spraakverwarring. Atlas Contact; 352 blz. euro 21,99

Geoloog Salomon Kroonenberg is gek op taal. Hij heeft het van geen vreemde, zijn opa kende veertien talen. In dit boek gaat hij op zoek naar de Toren van Babel: de oorsprong van veeltaligheid. Hij probeert vragen te beantwoorden als: was er ooit één taal voor alle mensen? En: waarom zijn er meer talen in de bergen dan in de vlakte?

John Cleese: Kortom... de autobiografie. (So, Anyway...) Vert. Janet van der Lee, Daniëlle Stensen en Marion Drolsbach. Prometheus; 440 blz.euro 19,95

De Brit John Cleese, voorbeeld voor tal van cabaretiers, vertelt over zijn eerste publieke optreden, als jongetje van negen op St. Peter's Preparatory School, over zijn jeugd op het platteland in Devon en Somerset, waar hij 'het geluk had op te groeien', over zijn ontmoeting met zijn latere schrijfpartner Graham Chapman, over de successen met Monty Python, en de jaren daarna.

Marc-Marie Huijbrechts: In stukjes. Atlas Contact; 152 blz. euro 14,99

In dit zelfportret schrijft cabaretier en acteur Marc-Marie Huijbrechts over zijn ongemakke- lijkheid met zichzelf: "Die is lang blijven bestaan. Tot op de dag van vandaag." En: "Ik was geen man, ik was geen vrouw, ik was niet knap, ik was klein, dik en met een bril."

Ben Macintyre: Een spion onder vrienden. Kim Philby, de grootste dubbelspion aller tijden. (A Spy Among Friends) Vert. Het Vertaalcollectief. Prometheus / Bert Bakker; 382 blz. euro 24,95

Als je erin slaagt zowel de Britse als Amerikaanse geheime diensten om de tuin te leiden en jarenlang hun acties te door- kruisen, dan moet je tamelijk briljant zijn. Kim Philby wist tijdens de Koude Oorlog precies dat te doen waar hij niet voor was aangesteld als hoofd van de Britse contraspionage: de Russische KGB zoveel mogelijk informatie toespelen. Hij deed dat uit overtuiging, en zo goed dat zelfs zijn beste vriend en mede- officier bij de Britse dienst, Nicholas Elliot, niets in de gaten had. Historicus Ben Macintyre laat weten dat hij niet de zoveelste biografie van Philby wilde schrijven, maar het verhaal vertelt vanuit het perspectief van een bijzondere, typisch Britse vriendschap.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden