non-fictie

WILS REBERGEN

Susan Faludi: In de donkere kamer. Het verhaal van mijn vader als vrouw (In the Darkroom) Vert. Patricia Piolon en Astrid Staartjes. Hollands Diep; 464 blz. euro 25

De Amerikaanse journaliste en Pulitzer Prizewinnaar Susan Faludi schrijft over sekse, identiteit en emancipatie, zoals in het bekroonde boek 'Backlash: The Undeclared War Against American Women' (1991). Met een telefoontje van haar broer in 2004 gaan precies deze onderwerpen haar persoonlijke leven beheersen.

Hij vertelt dat haar vader, 76 jaar oud, een vrouw was geworden. Het is het begin van een worsteling voor Faludi: hoe verhoudt deze 'complete vrouw' zoals hij/zij zich noemt, zich tot de stille, maar gewelddadige man die haar vader was. En is identiteit iets dat je kiest, of kun je er niet aan ontsnappen?

Tim Samuels: Waar is mijn speer? De rol van de man in de 21e eeuw (Who Stole My Spear?) Vert. Frans van Delft. Luitingh-Sijthoff; 320 blz. euro 17,99

BBC-journalist Tim Samuels noemt maar liefst negen redenen om dit boek te schrijven. Er is voor mannen het een en ander grondig misgegaan, constateert hij. Bijvoorbeeld dat in Engeland vier keer zoveel mannen als vrouwen een eind aan hun leven maken, en dat vier op de vijf paren in een vruchtbaarheidskliniek de voorkeur geven aan een meisje. Samuels wil weten hoe mannen zouden moeten leven in deze tijd, en gaat op zoek naar antwoorden.

Rémon van Gemeren: Couperus. Een leven Prometheus; 800 blz. euro 39,95

Behalve schrijver, neerlandicus en docent Nederlands is Rémon van Gemeren een kenner van Louis Couperus (1863-1923. Hij schreef tientallen publicaties over hem. De aangewezen man dus om een biografie te schrijven over een van de meest gelezen Nederlandse schrijvers. Maar er was al veel over Couperus bekend, geen sinecure dus voor Van Gemeren. In zijn kloeke biografie onderzoekt hij wat Couperus' plaats is in de literatuur.

Jörg Baberowski: Hoe geweld gewoon wordt (Räume der Gewalt) Vert. Fred Reurs. AUP; 252 blz. euro 19,95

De Duitse historicus Jörg Baberowski buigt zich over de vraag hoe houdbaar het idee is dat de wereld steeds minder gewelddadig zal worden. Hij toont aan wat geweld met mensen kan doen, hoe het ontstaat en waarom het onderdeel is van het mens-zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden