non-fictie

Thijs Jansen, Gabriël van den Brink en René Kneyber (red.): Gezagsdragers. De publieke zaak op zoek naar haar verdedigers. Boom, Amsterdam; 333 blz. € 24,50

Politieagenten, rechters, maar ook leraren, kortom, mensen met een vorm van gezag, hebben het moeilijker dan vroeger. Dat heeft te maken met tegenstrijdige ontwikkelingen: terwijl gezag steeds minder vanzelfsprekend is, verwachten veel mensen krachtiger optreden. Gezagsdragers hebben een verhaal nodig, is de stelling in deze bundel. Een reeks auteurs probeert daarvoor een voorzet te geven.

Aili en Andres McConnon: Gino Bartali. De leeuw van Toscane. Vert. Pon Ruiter, Paul Heijman en Jevgenia Lodewijks. Carrera, Amsterdam; 272 blz. € 19,90

De Italiaanse wielrenner Gino Bartali won de Tour de France in 1938. Zijn carrière werd afgebroken door de Tweede Wereldoorlog en pas in 1948, inmiddels 34 jaar oud, kon hij weer aan de start verschijnen. Niemand gaf 'de oude man' veel kans, maar Bartali deed het onmogelijke en gaf de Italianen na de zwarte jaren van Mussolini weer iets om trots op te zijn. In de oorlogsjaren had de renner overigens niet stilgezeten, hij werkte voor het verzet: op zijn racefiets.

Sander Voormolen: IJzeren wil. De wetenschap achter durfals. Bert Bakker, Amsterdam; 240 blz. € 16,95

De geneeskunde heeft het nodige opgestoken van mensen die extreme dingen deden. Tweehonderd meter diep duiken met alleen je longen vol lucht, bijvoorbeeld, of meer dan een uur naakt in een bak met ijsklontjes blijven staan. Zover gaan is een kwestie van wilskracht en lichaamsbeheersing. Sander Voormolen, wetenschapsredacteur bij NRC, vertelt waarom en hoe mensen zulke uitzonderlijke prestaties leveren, en wat eruit te leren valt.

Aukelien van Abbema: Single in de kerk. De mythes & de mogelijkheden. Ark Media, Amsterdam; 152 blz. € 13,95

Kerken moeten meer oog krijgen voor singles, vindt psycholoog Van Abbema. Waarom al die aandacht voor het gezinsleven en het huwelijk, en zoveel minder oog voor de alleenstaande? Ze wil mensen zonder partner vooral inspireren zichzelf te laten zien. In haar boek gaat ze verder in op vragen als: Wat heeft God te maken met mijn partnerkeuze? En wat is daarin mijn eigen verantwoordelijkheid?

Ingrid van der Vlis: Militairen op de Veluwe. Een geschiedenis van landschap en bewoners. Boom, Amsterdam; 343 blz. € 29,90

Halverwege de negentiende eeuw maakten nog weinigen zich druk over natuurbehoud. Vandaar dat er geen demonstranten in bomen zaten om het Nederlandse leger ervan te weerhouden de 'lege' Veluwe in bezit te nemen als oefenterrein. Veel later bleken afgesloten schietterreinen oases voor vogels te zijn. Inmiddels doet ook Defensie aan natuurbeheer volgens Europese normen.

Dit en nog veel meer over wat de komst van het leger naar de Veluwe teweegbracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden