non-fictie

Brian Turner: Mijn leven als een vreemd land (My Life as a Foreign Country) Vert. Olaf Brenninkmeijer en Auke van der Berg.

De Arbeiderspers; 222 blz. euro 19,99

Wat betekent het om soldaat te zijn? Voor hij literatuur ging doceren, diende Brian Turner zeven jaar in het Amerikaanse leger. Hij was in Bosnië en Irak. In dit boek beschrijft hij zijn oorlogservaringen, en plaatst die tegenover wat zijn grootvader meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn vader in de tijd van de Koude Oorlog en zijn oom in Vietnam. Prachtig boek, oordeelt The New York Times: "De geschiedenis is gediend met aandacht als deze. De mens moet beschouwen wat hij heeft gedaan, en Turner doet dat briljant."

Gert Jan de Vries: Tour de Farce / Joost Heyink: Tour de Wobbe. Gibbon; 320 blz. euro 19,90

Met nog ruim een week te gaan voor de Tour de France Parijs bereikt nog een drietal wielrenboeken. Bij Gibbon verscheen een satirische dubbelroman van Joost Heyink en Gert Jan de Vries. De ene, Tour de Wobbe, van Heyink, gaat over een zonderling in de Tour, homoseksueel, onbekend bij het grote publiek maar een toprenner. Beleef La Grande Boucle vanuit het nurkse perspectief van Wobbe. Tour de Farce, van De Vries, gaat over drie verslaggevers die 'De Mart' (Mart Smeets) willen opvolgen. Tijdens een Tour waarin van alles gebeurt wat God, de wielrenunie UCI en dopingwaakhond Wada hebben verboden, gaan zij de concurrentie met elkaar aan. Opgedragen aan Lance Armstrong, voorheen zevenvoudig winnaar van de Tour de France.

Pieter Winsemius: Erop en erover. Wat we kunnen kleren van grote wielerkampioenen. Prometheus/ Bert Bakker; 304 blz. euro 19,95

Pieter Winsemius schreef over hardlopen ('Ik wou dat ik uw benen had' - 2001) en leiderschap volgens Johan Cruyff ( 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt' - 2004). In 'Erop en erover' analyseert hij een aantal toprenners om te ontdekken wat het geheim is van de kampioen. De oud-minister laat zien welke kwaliteiten cruciaal waren en zijn voor renners als Joop Zoetemelk, Jan Raas en Marianne Vos. Voor Tour de France-winnaar Zoetemelk was dat zelfkennis, Jan Raas had gezag in het peloton en Marianne Vos kan dromen. Winnen is volgens Winsemius niet alleen een kwestie van talent, keihard trainen en geluk, de echte topper verwacht te winnen en gaat daarom het diepst. Als je tot de besten wilt behoren, en dat geldt ook buiten de sport, moet je het beste uit jezelf willen halen. De wielrennerij kan je daarbij helpen, gelooft Winsemius, maar - waarschuwing - het kan fout gaan: topsport is hard, je kunt diep vallen.

Arthur van den Boogaard (samensteller): De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen. Prometheus; 896 blz. euro 24,95

Wat zou wielrennen zijn zonder verhalen? Arthur van den Boogaard onderzocht al eerder wat schrijvers en journalisten aantrekt in de wielrennerij. Hij bundelde voor dit boek een reeks Nederlandstalige wielerverhalen en putte uit romantische beschouwingen, onthullingen en reconstructies. Het resutaat is bijna 900 pagina's met bijdragen van Nando Boers, Bert Wagendorp, Edwin Winkels en vele anderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden