non-fictie

Herman de Dijn: Vloeibare waarden. Politiek, zorg en onderwijs in de laatmoderne tijd. Pelckmans Klement, Zoetermeer; 184 blz. euro 19,50

De Belgische filosoof Herman De Dijn schreef twintig jaar geleden 'Hoe overleven we de vrijheid', waarin hij de toenmalige tijdgeest analyseerde.

De Dijn zag een opkomend individualisme dat zich inmiddels heeft ontplooid op een wijze die volgens hem toen niet voor mogelijk werd gehouden.

De ideologie van de individuele zelfbeschikking spiegelt ons een heerlijke wereld voor, maar De Dijn ziet een aantal neveneffecten, in de zorg, onderwijs en politiek. Hij onderzoekt die in dit boek.

Joost van Kleef en Henk Willem Smits: De makelaar. Wheelen en dealen met uw geld.

Bertram + de Leeuw, Amsterdam; 208 blz. euro 14,95

Vóór de crisis hoefden makelaars weinig te doen om geld te verdienen. Door de malaise is de beroepsgroep uitgedund, maar hun streken zijn de huizenverkopers niet verleerd, schrijven Joost van Kleef en Henk Willem Smits.

Zij beantwoorden vragen als: wat gebeurt er achter de schermen als u uw huis te koop zet? Hoe spelen makelaars elkaar de bal toe?

De auteurs schreven eerder 'Het belastingparadijs' samen met Martin van Geest, over de faciliteiten in Nederland voor buitenlandse rijkaards om belasting te ontduiken.

Lodewijk Wagenaar (samensteller) en Bertie Eringa (vertaalster Italiaans): Een Toscaanse prins bezoekt Nederland. De twee reizen van Cosimo de' Medici 1667-1669. Bas Lubberhuizen, Amsterdam; 264 blz. euro 39,95

Cosimo III had een bijzondere belangstelling voor Nederland. Hij reisde in de winter van 1667-1668 en in de zomer van 1669 door de jonge republiek, en ontmoette daar de Hollandse elite. Zo maakte hij kennis met Michiel de Ruyter en Constantijn Huygens, en leidde Pieter Blaeu hem rond in Amsterdam.

Zijn secretaris Corsini deed verslag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden