non-fictie

Arend Hulshof: Rijpstra's ondergang. Het lot van een burgemeester in oorlogstijd Querido; 272 blz. euro 19,99

In Zelhem (Gld.) geldt oud-burgemeester Johannes Rijpstra als een verzetsheld. Eind '44 kwam hij om in concentratiekamp Neuengamme. Minder bekend is dat hij ook meewerkte met de bezetter. Arend Hulshof, hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het blad van Amnesty International, onderzocht of de postume verering van zijn overgrootvader wel terecht is.

Esther Captain en Maarten Dallinga (red.): Het vrijheidsboek. AUP/ Nationaal Comité 4 en 5 mei; 224 blz.euro 19,95

Typhoon, Marion Bloem, Rob Schouten en elf andere 'inspirerende' Nederlanders geven antwoord op de vraag: Wat is vrijheid?

Michel Cymes: Hippocrates in de hel. De artsen van de concentratiekampen Vert. Nele Ysebaert. Athenaeum; 208 blz. euro 19,99

De Franse arts Michel Cymes staat in Auschwitz-Birkenau, het kamp waar zijn beide grootvaders zijn omgekomen, en kan het niet bevatten, dat van de gruweldokters die hier werkten. Hoe konden zij dat doen, met hun eed om levens te redden als hoogste doel? En de resultaten van hun experimenten, hebben die enig doel gediend? Klopt het wat er wordt beweerd, dat ze de geneeskunde vooruit hebben geholpen? Cymes, die medische programma's presenteert op de Franse tv, ging op onderzoek uit.

Erik Schumacher: Mau en Gerty. Een Joodse liefdesgeschiedenis tussen volksverhuizingen en wereldoorlogen Querido; 398 blz. euro 19,99

Gerty Kelemen is vlak voor de oorlog onderweg van Wenen naar de Verenigde Staten als ze in Amsterdam Mau Hanemann ontmoet, en besluit bij hem te blijven. Historicus en journalist Erik Schumacher vertelt hoe het de Joodse vreemdelingen vergaat, die door hun dubbele stigma nergens welkom zijn. Uiteindelijk komen ze via Westerbork in Bergen-Belsen terecht. In het kamp houdt een gedachte hen op de been: hun dochtertje terugzien dat ze in de onderduik hebben weggegeven.

Marjan Brouwers en Jeannette van Ditzhuijzen: Ren Janina ren! Tien jaar oud en op de vlucht voor de nazi's

LM Publishers; 216 blz. euro 19,50

Roman naar een waargebeurd verhaal over de oorlogservaringen van Janina Katz, een Joods meisje dat opgroeide in het Poolse Chorostkow. Haar blije kinderjaren worden overschaduwd door toenemend antisemitisme, in een streek die eerst door de Russen en dan de Duitsers wordt bezet. Haar moeder helpt haar ontsnappen aan deportatie, daarna moet ze in haar eentje zien te overleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden