non-fictie

Marieke Poelmann: Alles om jullie heen is er nog. Het verhaal van een nabestaande. De Bezige Bij; 256 blz. euro 19,90

De wereld van beginnend journalist Marieke Poelmann kantelt als zij op 12 mei 2010 hoort dat een vliegtuig is neergestort in Tripoli, Libië. In dat toestel zitten haar ouders, ze zijn op de terugreis van een vakantie in Zuid-Afrika. Als bekend wordt dat beiden zijn omgekomen, komt er van alles op Poelmann af, van 'familierechercheurs' tot banken en verzekeraars. Ze is ineens verantwoordelijk voor haar gehandicapte broer. En dan is er ook nog verdriet.

Jolanda Linschoten: Niet de race maar de reis.

Luitingh-Sijthoff; 256 blz. euro 17,99

Wat gebeurt er met je als je in zes weken dwars door Engeland rent, van Land's End in het zuiden, tot John O'Groats in het Schotse noorden, een afstand van 2000 kilometer? Jolanda Linschoten vond het heerlijk. Ze is behalve fotografe en schrijfster van reisboeken, 'ultratrailloopster'. In dit boek vertelt ze hoe zo'n extreem lange afstand rennen je emotioneel binnenstebuiten keert, en hoe zij zichzelf wist te overwinnen. Van tijd tot tijd kou en stromende regen trotserend, trok ze over stranden en rotskusten en door veen- en bosgebieden. Linschoten koos niet voor de makkelijkste weg, zo liep ze door Schotland over een 'padloze' bergroute, Dat betekende dat ze riviertjes moest doorwaden. Ze verlangt ten slotte naar het eind, maar beseft op haar laatste bivakplek, aan Loch Meadie, hoezeer ze 'dit alles' gaat missen.

Amanda Berry en Gina DeJesus, samen met Mary Jordan en Kevin Sullivan: Tien jaar gevangen. (Hope: A Memoir of Survival in Cleveland) Vert. Hanneke Bos en Marian van der Ster. Luitingh-Sijthoff; 368 blz. euro 19,99

Tien jaar lang werden drie vrouwen vastgehouden door Ariel Castro in een huis in Cleveland, Ohio. De bevrijding kwam in het voorjaar van 2013. Twee van de slachtoffers, Amanda Berry en Gina DeJesus, vertellen wat hun overkwam. Hun schokkende verhaal van marteling, verkrachting en opsluiting wordt aangevuld met reportages van twee journalisten van The Washington Post, Mary Jordan en Kevin Sullivan, die de pogingen beschrijven van familie en instanties om de vermiste vrouwen te vinden.

Paul Auster: Levenswerk. Verzamelde non-fictie. (Complete Prose). Vert. Annelies Eulen, Mea Flothuis, Ton Heuvelmans, Johannes Jonkers en René Kurpershoek. De Bezige Bij; 668 blz. euro 49,90

In deze bundel verzamelde Paul Auster alle non-fictie van zijn hand uit de afgelopen decennia: essays, voorwoorden, waargebeurde verhalen en memoires (daaronder 'Het spinsel van de eenzaamheid' (1988) en 'Van de hand in de tand' uit 1998).

De Amerikaan heeft over 'van alles en nog wat' geschreven: zijn jeugd, het schrijversvak,

zijn geliefde typemachine,

over schrijvers (Kafka),

Franse poëzie en beeldende kunst, over zijn stad New York en de aanslagen van 9/11.

Gedeeltelijke heruitgave, een aantal stukken is nog niet eerder in Nederlandse vertaling verschenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden