non-fictie

Maurits van den Boogert en Jan Jonker Roelants (redactie): De Nederlands-Turkse betrekkingen. Portretten van een vierhonderdjarige geschiedenis. Verloren, Hilversum; 141 blz. € 16

Serie biografische portretten en interviews onder redactie van arabist en tolk Van den Boogert en oud-diplomaat Jonker Roelants schetst een beeld van de betrekkingen met Turkije door de eeuwen heen. Het begint natuurlijk met Cornelis Haga, op pad gestuurd door raadspensionaris Johan van Oldenbarneveldt om de handel te bevorderen, en admiraal Halil Pasja die hem in 1612 verwelkomt in Constantinopel (Istanboel). Interviews onder andere met Nikolaos van Dam (oud-ambassadeur in Ankara), Erik-Jan Zürcher (hoogleraar Turkse talen) en de Turks-Nederlandse actrice Funda Müjde.

Arthur Huizinga: Nooit een thuiswedstrijd. Een voetbal- oorlog in de Kaukasus. Prometheus, Amsterdam; 288 blz. € 16,95

De naam FK Qarabag Agdam zal zelfs fervente voetbalfans weinig zeggen. De club uit Azerbeidzjan speelde in 2009 tegen FC Twente, maar is net zo onbekend als de details van het conflict om Nagorno Karabach, het gebied waar FK Qarabag Agdam haar stadion heeft. De tegenstellingen in het land zijn groot. De voetballers uit Agdam spelen thuis in een spookachtige omgeving waar vrijwel dagelijks wordt geschoten, terwijl in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe de olierijkdom weerspiegelt in extravagante glazen wolkenkrabbers. Journalist en historicus Arthur Huizinga volgt de club sinds 2008 van nabij, en schrijft over een spel dat iedereen kent en over vergeten oorlogsgeweld in een land aan de Kaspische Zee.

Angélique Heijligers: Men's

Health Urbanathlon Handboek. Train als een oermens in de stad. A.W.Bruna, Utrecht; 176 blz. € 14,95

'Personal trainer' Heijligers belooft de stadsmens dat die net zo fit en gespierd kan worden als de oermens. Niet door te trainen op ingewikkelde apparaten in dure sportscholen, maar door dwars door de stad te rennen, springen en klauteren. Je maakt slim gebruik van de zwaartekracht en straatmeubilair: trainen zoals de natuur het bedoeld heeft.

Dick Dolman: Politiek samenspel, biografische notities. Boom, Amsterdam; 283 blz. € 19,90

Dolman was van 1979 tot 1989 voorzitter van de Tweede Kamer, na het kabinet van zijn politiek voorman, Joop den Uyl. De oud-PvdA-leider is ook de man die het meest in het boek ter sprake komt. Aan de hand van schetsen van mensen die hij ontmoette, blikt Dolman terug. In totaal komt hij op 87 van die notities. Behalve Den Uyl komen ondermeer Willem Drees sr. en Dries van Agt voor het voetlicht. Het laatste stukje gaat over Neelie Kroes. In oktober 2010 suggereert Dolman de VVD-coryfee aan het hoofd te plaatsen van een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Het liep anders.

Victor Lamme: Het brein van

Beatrix. Hoe je wordt gehersenspoeld door het nieuws. Bert Bakker, Amsterdam; 160 blz. € 12,50

Hersenonderzoeker Lamme bekijkt de 'bizarre' wereld van het nieuws. Dan gaat het over vragen als: Wat gaat er om in het brein van de personen in het nieuws? Wat zeggen de handen van Mark Rutte? En: Had Johan Cruijff dan toch gelijk? Bundeling van columns van Lamme, schrijver van 'De vrije wil bestaat niet'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden