non-fictie

Wilfried Uitterhoeve: 1813 - Haagse bluf. De korte chaos van de vrijwording. Vantilt, Nijmegen; 406 blz. euro 25

Dit boek verhaalt over het beteugelen van het machtsvacuüm dat ontstond na het vertrek van de Fransen uit Nederland eind 1813, en het aantreden van de prins van Oranje als staatshoofd. Uitterhoeve schreef twee andere boeken over de Bataafs-Franse tijd: een biografie van Cornelis Kraijenhoff (arts en generaal); en 'Koning, keizer, admiraal', over de ondergang van het Koninkrijk Holland onder Lodewijk, de broer van Napoleon, in 1810.

Koos van Zomeren: Het verlangen naar hazelworm. De Arbeiderspers, Utrecht; 192 blz. euro 18,95

Hij was klaar met de natuur, zo liet hij in het najaar van 2011 weten. Na ruim dertig jaar nam hij afscheid van het thema waarmee hij als schrijver beroemd werd. Hij wist niet meer waarover hij nog zou kunnen schrijven. Alleen de hazelworm was nog wel een boekje waard, zo suggereerde hij in een interview met Trouw. Koos van Zomeren heeft woord gehouden. En de fans hoeven niet te wanhopen: in voorbereiding is een boekje over de klapekster.

Carel Peeters: Het wonderland van Lewis Carroll. De Harmonie, Amsterdam; 272 blz. euro 17,90

Vrij Nederland-criticus Peeters laat in zijn boek een heel andere Carroll zien dan zoals hij vooral bekendstaat: als een stotterende, verlegen man die de vriendschap zocht van tientallen jonge meisjes. De schrijver van 'Alice in Wonderland' was ook een rebel en auteur van vele pamfletten, en schonk als uitgever van zijn eigen boeken bijna al zijn verdiensten aan liefdadige instellingen.

Amartya Sen: Het idee van rechtvaardigheid. Vert. Hessel Daalder en Steven Van Luchene. Ingeleid door Ingrid Robeyns. Lemniscaat, Rotterdam; 486 blz. euro 49,95

Amartya Sen, die dit jaar tachtig wordt, is nog steeds bezig zijn dromen te realiseren voor een betere wereld, schrijft filosofe Ingrid Robeyns in de inleiding bij de Nederlandse editie van dit in 2009 in het Engels verschenen boek. Nobelprijswinnaar Sen (economie) schreef ondermeer 'Development as Freedom' en 'Identity and Violence'. Hij bepleit de pluriformiteit te omarmen en rechtvaardige oplossingen te zoeken voor problemen via het publieke debat. Landsgrenzen mogen volgens hem geen belemmering vormen voor het vinden van mondiale rechtvaardigheid.

Paul Rosenmöller: Van droom naar daad. In gesprek met prominente denkers en doeners. Lemniscaat, Rotterdam; 171 blz. euro 19,95

Rosenmöller sprak voor de Ikon-radio met twaalf mensen - onder meer politiek geograaf Henk van Houtum, econoom Esther-Mirjam Sent en architect Thomas Rau (vorig jaar nummer 18 van de Trouw Duurzame 100) - over hun visie voor de lange termijn. Welke richting moeten we uit?Met zijn gesprekspartners analyseert hij wat de urgentste problemen zijn en daagt hen uit met gewaagde oplossingen te komen. De interviews zijn voor dit boek bewerkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden