non-fictie

Sander Bax: De Mulisch Mythe. Harry Mulisch: schrijver, intellectueel, icoon. Meulenhoff; 480 blz. euro 29,99

Er zijn weinig schrijvers die zo tot een mythe zijn geworden als Harry Mulisch. Voor sommigen is hij de onuitstaanbare, arrogante schrijver - de 'Goethe van het Leidseplein', voor anderen de laatste grote intellectuele auteur die Nederland gekend heeft. Mulisch sprak en schreef graag over zichzelf, maar creëerde bewust een rookgordijn. Voor de televisiecamera's en in de kranten veranderde de schrijver van 'gewoon mens' in een personage uit een mythisch heldenverhaal, schrijft biograaf Sander Bax. Hij poogt dat mythische masker te verklaren.

George Friedman: Brandhaarden. De komende crises in Europa. (Flashpoints) vert. Conny Sykora en Vera Sykora. Unieboek/Spectrum; 352 blz. euro 24,99

George Friedman is oprichter van denktank Strafor. In zijn boek beschrijft hij de eeuwenoude breuklijnen in Europa, die leidden tot de beide grote oorlogen en talrijke conflicten in de vorige eeuw. Een van de vragen die hij probeert te beantwoorden is of oorlog op ons continent definitief tot het verleden behoort. Friedman vreest van niet. Hij wijst op de spanningen in het Duits-Russische 'grensgebied', met als actueel voorbeeld het geweld in Oost-Oekraïne. Als tweede kruitvat ziet hij de omvangrijke migratie vanuit Noord-Afrika en Turkije. En ten slotte merkt hij op dat de Europese Unie zelf aan het vergruizen is. Tussen delen van de EU groeien de tegenstellingen - bijvoorbeeld Duitsland en het Noorden tegenover Zuid-Europa. Het belang van regio's gaat in toenemende mate boven het belang van de Unie als geheel, stelt Friedman vast.

Coen Simon: Filosoferen is makkelijker als je denkt. Leren denken zonder dogma's. Ambo/Anthos; 97 blz. euro 18,99

Filosoof Coen Simon maakt korte metten met clichés en dogma's. Met grote stelligheid wordt er van alles beweerd: dat je eruit moet halen wat erin zit, dat je moet durven kiezen, dat meten weten is en dat je kúnt als je maar wílt. De vraag is: hoe komen we aan al die wijsheid? En belangrijker nog: hoe komen we er vanaf? Simons antwoord: door te denken. Hij geeft de lezer aan het eind van elk hoofdstukje steeds iets te denken mee in de hoop dat dit proeven het verlangen aanwakkert naar nog meer filosoferen.

Rutger Booy en Bas de Voogd: Van blik naar pomp. Hoe benzine en auto elkaar vonden. Ad. Donker; 136 blz. euro27,50

Hoe kwamen de eerste auto- mobilisten aan benzine? Eind negentiende eeuw moest de benzinepomp nog worden uitgevonden. Rutger Booy en Bas de Voogd gingen op zoek naar het antwoord. Een verrassende zoektocht. De nieuwe brandstof bracht nieuwe gevaren met zich mee bij transport en opslag. Er moesten nieuwe regels komen, temeer doordat het autoverkeer snel groeide. Dat voedde het debat over de vraag of gemotoriseerd verkeer wel zo'n goede ontwikkeling was. Moest de auto niet verboden worden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden