non-fictie

George Catlin: Brieven en notities over de indianen van Noord-Amerika. Vert. Jan Braks. Atlas, Amsterdam; 400 blz. € 39,95

Dat wij nog wat weten van de leefwijze van Noord-Amerikaanse indianenstammen als de Crows, Blackfeet, Lakota en Comanche is vooral te danken aan George Catlin. Hij trok rond 1835 met hen op, gewapend met penseel en notitieblok. Zijn verslag uit 1841 laat de lezer kennismaken met Rugvet van de Bizon, opperhoofd van de Blackfeet, en zijn vrouw Kristalsteen.

Bart Pennewaert: Sneltrein China. Een land dat zichzelf voorbijraast. Vrijdag, Antwerpen; 192 blz. € 17,90

Belgisch diplomaat is bij aankomst in 2007 onder de indruk van de snelle ontwikkelingen in China. Hij plaatst na vier jaar verblijf kanttekeningen: de Chinese hsl dreigt te ontsporen.

Anne Wesseling: Bij de dromers van dromen. Een muzikale rondreis door het zuidwesten van Ierland. Atlas, Amsterdam; 226 blz. € 19,95

Vioolspelend journaliste luistert naar traditionele muziek van fiddlers in Ierse pubs. Wesseling legt uit wat de aantrekkingskracht is, en schetst tegelijk een portret van Ierland.

Huub Nelis en Yvonne van Sark: Over de top. Haal het allerbeste uit jongeren. Kosmos, Utrecht; 270 blz. € 24,95

Hoe help je pubers hun talenten te ontdekken? 'Jongerenspecialisten' Van Sark en Nelis proberen daarop antwoord te geven. Zij schreven 'Puberbrein binnenstebuiten' (2009), en adviseren overheid en onderwijsinstellingen over hoe jongeren te bereiken. Bevat een reeks interviews met onder meer puberbreinexpert Eveline Crone en hockeycoach Mark Lammers.

Edgar Morin: De weg naar een politiek op menselijke maat. Vert. Marjolijn Stoltenkamp. Van Gennep, Amsterdam; 336 blz. € 25

Morin, socioloog en filosoof, schreef samen met oud-diplomaat Stéphane Hessel 'De weg van de hoop', waarin beide Fransen pleiten voor een 'nieuwe politiek' (van links). Het nieuwe boek van Morin sluit daarbij aan. Het bevat een soort handleiding hoe oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen van deze tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden