non-fictie

WILS REBERGEN

Lotte Jensen: Vieren van vrede. Het ontstaan van de Nederlandse identiteit, 1648-1815 Vantilt; 264 blz. euro 19,95

Bij de Vrede van Münster in 1648 schetsten tal van schrijvers hoe mooi Nederland zou worden, en bij alle vredes daarna, tot bijna twee eeuwen later, in 1815, droomden ze opnieuw van een gouden toekomst. Filosoof Lotte Jensen laat zien hoe die vredessluitingen een impuls gaven aan de nationale identiteit. Het debat over hoe het ideale Nederland eruit moest zien, laaide op zulke momenten op.

Matt Ridley: De evolutie van alles (The Evolution of Everything) Vert. Wybrand Scheffer. Atlas Contact; 400 blz. euro 24,99

Onze wereld is weliswaar het product van menselijk handelen, maar niet van menselijk ontwerp, maakt Matt Ridley duidelijk in dit boek. De Britse wetenschapsjournalist betoogt dat evolutie niet alleen opgaat voor de natuur, maar voor vrijwel alles: van cultuur, politiek en moraliteit tot technologie, economie, filosofie en religie. Individuen hebben invloed op waar het heen gaat, net als groeperingen, bijvoorbeeld politieke partijen, maar uiteindelijk worden ontwikkelingen gestuurd door de uitkomst van de strijd tussen concurrerende ideeën, aldus Ridley.

Nir Baram: Een land zonder grenzen. Een Israëlische schrijver reist door de bezette gebieden Vert. Sylvie Hoyinck. De Bezige Bij; 272 blz. euro 19,99

Nir Baram, schrijver van romans als 'Goede mensen' (2012) en 'Wereldschaduw' (2015), doet verslag van zijn tocht van een jaar langs de grens tussen Israël en Palestina. Zo bezoekt hij een kibboets op de rand van de Gazastrook, verblijft onder kolonisten, wandelt door Oost-Jeruzalem en gaat naar een kamp met duizenden Palestijnse vluchtelingen. Onderweg spreekt hij met iedereen die hij tegenkomt. Hij brengt zonder oordeel gevoelens en meningen in kaart, en beschrijft op die manier de realiteit van het dagelijks leven in een conflictgebied.

Roanne van Voorst: Alles onder controle. Hoe high-risk sporters angst overwinnen

Brandt; 256 blz. euro 17,50

Hoe bedwing je angst? Antropologe Roanne van der Voorst sprak erover met klimmers die gebouwen bedwingen, base-jumpers die zich in diepten storten en highliners die op grote hoogte over kabels wandelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden