non-fictie

Emmanuèle Bernheim: Het is mooi geweest. Een dochter neemt afscheid van haar vader. (Tout s'est bien passé) Vert. Martine Woudt. Artemis, Amsterdam; 205 blz. euro 16,95

De Franse schrijfster Emmanuèle Bernheim doet verslag van het levenseinde van haar vader. Op 88-jarige leeftijd werd die getroffen door een herseninfarct. Hij vraagt zijn dochter hem te helpen zijn leven te beëindigen. De familie klopt aan bij een Zwitserse instelling (euthanasie is verboden in Frankrijk). Een dag voor zijn geplande dood staat de politie op de stoep, getipt door een bekende. Emmanuèle Bernheim kreeg in 1993 de Prix Médicis, de literaire prijs voor vernieuwend proza, voor haar roman 'Sa Femme', in Nederland verschenen onder de titel 'Zijn vrouw' .

Deirdre Enthoven: Bewogen besluiten. Professionals en hun dilemma's. Wereldbiliotheek, Amsterdam; 192 blz. euro 17,90

Wanneer is het legitiem een dorp te bombarderen? Op grond waarvan beslis je een pasgeboren baby te laten sterven? Is het moeilijk opdracht te geven honderdduizenden dieren te ruimen? Deirdre Enthoven sprak met generaals, artsen en anderen in leidende functies over dilemma's in hun werk.

Dominique van der Heyde: Spitsroeden lopen in Den Haag. Querido, Amsterdam; 124 blz. euro 15

Verzameling columns van Dominique van der Heyde die zij schreef voor Spits. Ze geven een overzicht van het afgelopen politieke jaar, en inzicht in het werk van een politiek verslaggever. Met vooruitblik van de opvolgster van Ferry Mingelen als politiek commentator van de NOS op het nieuwe jaar.

Loes Keijsers: Waarom tieners zo irritant kunnen zijn, en hoe je daar als ouder mee kunt leren leven. Lannoo Campus, Houten; 224 blz. euro 19,99

Pubers, soms zijn ze boos, hebben een grote mond of halen roekeloze stunts uit. Hoe ga je met ze om en behoed je ze voor al te gekke dingen, zonder je relatie met hen te verpesten? Loes Keijsers is specialist in ouder-kindrelaties. Ze legt uit waarom het af en toe zo kan botsen tussen ouders en tieners.

Greg Shapiro: How to be orange. An alternative dutch assimilation course. Scriptum, Schiedam; 240 blz. euro 14,95

De Amerikaanse acteur, columnist en stand-upcomedian Greg Shapiro woont sinds 1994 in Nederland. Hij is volledig geïntegreerd, getrouwd met een Nederlandse en in bezit van een Nederlands paspoort, maar blijft toch een buitenstaander. Vanuit dat perspectief beschrijft hij de eigenaardigheden van de Nederlandse cultuur (in het Engels).

Thucydides: De Peloponnesische oorlog. Vertaald en toegelicht door Wolther Kassies. Athenaeum, Amsterdam; 968 blz. euro 29,99

De Griekse legeraanvoerder Thucydides schreef in de vijfde eeuw v. Chr. een nog altijd boeiend verslag van de in zijn ogen 'grootste oorlog ooit'. Hij ging systematisch te werk, en hield zich aan strenge eisen. Zijn werk geldt als het begin van de geschiedschrijving in Europa.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden