non-fictie

Leo Blokhuis: Electrifying Berlijn. Stichting CPNB. Geschenk bij aankoop van minimaal euro 9,95 aan (luister)boeken in de Week van het Luisterboek (22 t/m 28 april).

Uniek hoorcollege van popprofessor Leo Blokhuis over Berlijn als muzikaal en cultureel centrum vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij vertelt onder meer over 'Die Dreigroschenoper' van Kurt Weill en Bertolt Brecht, over Krautrock en David Bowie, die terugkijkt op zijn Berlijnse periode in zijn recente single 'Where are we now'.

Leo Hollis: Cities are Good for You. The Genius of the Metropolis. Bloomsbury/ Penguin, Londen; 408 blz. euro 21

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden, en dat zal alleen maar toenemen, is de verwachting. Erg? Misschien is het wel iets om naar uit te kijken, meent de Britse historicus Leo Hollis. Leven in de stad kan ons rijker, slimmer, groener en creatiever maken. En wie weet zelfs gelukkiger, denkt hij.

Matthias Smalbrugge: Een godvergeten crisis. Meinema, Zoetermeer; 176 blz. euro 17,50.

De crisis waarin we nu verkeren raakt ook onze morele richtlijnen, stelt Matthias Smalbrugge, hoogleraar Europese cultuur en christendom, en lid van Trouws theologisch elftal. Toch houdt hij zich verre van het moraliserende 'Gij zult u beheersen'. Liever gaat hij in op onze bemoeienis met ons imago, met ons 'zelf', in een beeldcultuur die mateloosheid aanmoedigt.

Adam Soboczynski: Bluf! De kunst van het veinzen. Vert. Karin Verhoeven. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 160 blz. euro 17,90

Hoe wijs je iemand af die verliefd op je is terwijl het niet wederzijds is? Hoe kom je fatsoenlijk weg bij een saai feest? Hoe kom je geïnteresseerd over in een mateloos vervelend gesprek? Kortom: hoe overleef je in de jungle van het moderne leven? Soboczynski, journalist bij Die Zeit, weet raad.

Angela Crott: Jongens zijn 't. Van Pietje Bell tot probleemgeval. Atlas Contact, Amsterdam; 383 blz. euro 19,95

Oud-onderwijzeres en historica Crott is specialist op het gebied van jongens. Ze promoveerde op het beeld van jongens in opvoedingsliteratuur en schreef eerder 'Is mijn zoon een macho? Over het opvoeden van jongens'. In dit nieuwe boek stelt ze dat ouders, school en maatschappij eisen aan jongens stellen die hen geen goed doen. Ze pleit onder meer voor daadkrachtig ouderlijk gezag en voor korter en gescheiden onderwijs. Geen volstrekt nieuwe visie, maar helder verwoord en daardoor geschikt voor een groot publiek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden