non-fictie

Pieter Slaman: De staat van de student. Tweehonderd jaar politieke geschiedenis van de studiefinanciering in Nederland. Boom, 352 blz. euro 29,90

De studiefinanciering is al twee eeuwen inzet van politieke strijd. Daarbij spelen vragen als: hoe moeten geld en kansen verdeeld worden? In hoeverre mag de staat zich hierin mengen? En: Wie mag ontvangen, en wie draait ervoor op? In de discussie komen politieke en maatschappelijke verschillen scherp naar voren. Slaman laat zien hoe standpunten in de tijd veranderen, en hoe de geschiedenis van de studiefinanciering zo een spiegel van de sociale en politieke ontwikkeling van Nederland vormt.

Doeko Bosscher: Haast om te sterven. Prometheus / Bert Bakker; 304 blz. euro 24,95

Het korte leven van een verzetsman, Fritz Conijn, is de ondertitel van dit boek. Het vertelt het verhaal van de oom van de auteur, een relatief onbekende deelnemer aan het verzet - hoewel hij als een van de weinigen (postuum) gedecoreerd werd met het Verzetskruis en er straten naar hem zijn vernoemd. Conijn werd rond Dolle Dinsdag (5 september 1944) doodgeschoten door de bezetter. Hij was 21 jaar en twee maanden jong, maar wel een van de aanvoerders van de Noord-Hollandse illegaliteit. Of hij een grote of kleine held was , is onbelangrijk, schrijft Bosscher. De betekenis van de illegalen was dat zij naar vermogen en juist zonder op stand of rang te letten, hun bijdrage leverden voor de goede zaak. En dat heeft Fritz Conijn gedaan.

Asghar Seyed-Gohrab: Soefisme, een levende traditie. Prometheus / Bert Bakker; 224 blz. euro 19,95

Fundamentalisten mogen het westerse secularisme en de westerse culturele invasie als de grootste vijanden van de islam zien, slechts een trapje lager staat in hun ogen het soefisme. Maar het kan verkeren, zelfs ayatollah Khomeini, die als onbetwist fundamentalist de macht greep in Iran, verdiepte zich in de leer van de mystici, schrijft Asghar Seyed-Gohrab. Hij doceert Midden-Oostenstudies aan de Universiteit Leiden, en wil laten zien wat het soefisme inhoudt.

Zijn boek is geen alomvattende studie van deze mystieke stroming die zo oud is als de islam zelf. De auteur hoopt de lezer een gevoel te geven voor het soort denken en doen dat is voortgekomen uit het soefisme.

Marie Kondo: Opgeruimd! Vertaald uit het Engels door Barbara Lampe. Lev. 224 blz. euro 18,95

De Japanse Marie Kondo weet hoe het komt dat mensen omkomen in de rommel: we hebben niet leren opruimen. Zij kon het ook niet, tot zij haar eerste boek over opruimen las: 'De kunst van het weggooien' van Nagisa Tatsumi. Ze heeft van opruimen haar beroep gemaakt en een heuse methode ontwikkeld, de 'KonMari-aanpak'. Je begint met wegdoen van overbodige spullen en reorganiseert vervolgens je huis. Het zal je leven veranderen, belooft Marie Kondo: niets heerlijkers dan vaarwel zeggen tegen spullen die hun taak hebben volbracht, en de frisse pure lucht door een opgeruimde kamer voelen stromen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden