non-fictie

Hillary Rodham Clinton: Cruciale keuzes. (Hard Choices). Balans, Amsterdam; 636 blz. euro 24,95

Dit boek vormt het startschot voor de campagne van Hillary Clinton voor het presidentschap van de Verenigde Staten, schreef Trouw-medewerker Bas den Hond. Clinton doet verslag van haar jaren als minister van buitenlandse zaken, het boek laat zich lezen als memoires uit het centrum van de wereldpolitiek. "We komen in het leven voor cruciale keuzes te staan", laat ze weten. Of ze in is voor de race om het Amerikaanse presidentschap in 2016, laat Clinton in het midden. "Ik weet het nog niet."

Emily Mayhew: Gewond. Van het slagveld naar het militair hospitaal. (Wounded) Vert. Arthur de Smet. De Bezige Bij, Amsterdam; 352 blz. euro 24,90

De strijd die achter het front werd geleverd om de gewonden tijdens de Eerste Wereldoorlog te verzorgen, was gigantisch: het aantal gewonde soldaten liep op tot 21 miljoen. Emily Mayhew beschrijft de gang die gewonden maakten, aan de hand van getuigenissen van mensen uit de eerste lijn: brancarddragers, ver- pleegsters, artsen, aalmoezeniers. Deze mensen waren mentaal en fysiek vaak totaal niet voorbereid op hun taak, merkt Mayhew op, historisch-medisch onderzoekster aan het Imperial College in Londen.

Philipp Hübl: Volg het witte konijn... in de wereld van de filosofie. (Folge dem weissen Kaninchen... in die Welt der Philosophie) Vert. André Haacke en Ruud van der Helm. AUP, Amsterdam; 336 blz. euro 19,95

Kun je zonder gevoelens leven? Bestaat God? Kunnen we onze beslissingen vrij nemen? Wat is de zin van doodgaan? De Duitse filosoof Philipp Hübl geeft filosofische antwoorden op vijfentwintig levensvragen. Zijn boek, een bestseller in Duitsland, vormt tegelijk een inleiding op de moderne filosofie.

Riekelt Pasterkamp (red.): Net mensen. Iedereen conservatief. Boekencentrum, Zoetermeer; 138 blz. euro 14,90

Thierry Baudet, Arendo Joustra, Mona Keijzer en acht andere bekende Nederlanders die geïnspireerd zijn door het conservatieve gedachtengoed over gezag, Europa, burgerschap en andere zaken. Verzameling interviews, essays en portretten. 'Conservatief voor dummies', noemt samensteller Pasterkamp het.

Reinder Eisenga en Roel T. van der Heide (samenstellers): Tjitske's dagboek 1943-1945. (Tjitske's deiboek) Vert. Jetske Bilker. Bornmeer, Gorredijk; 176 blz. euro 15

Tjitske Eisenga-de Groot gaat verder in het schrift waarin haar man, Jan Eisenga, een dagboek was begonnen, drie weken nadat ze te horen heeft gekregen dat hij om het leven is gebracht door de Duitsers. Dat gebeurde tijdens de Meistaking van 1943, Eisenga verdween spoorloos met 33 anderen. Tjitske schrijft over de onzekerheid (pas in de jaren negentig werd duidelijk dat Jan Eisenga in de buurt van Groningen was begraven), over hoe zij nu verder moet met haar twee jongens (zes en negen jaar), en over andere problemen.

Het boek bevat zowel de Nederlandse als de Friese tekst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden