non-fictie

Kemal Rijken: Van der Laan. Biografie van een burgemeester Ambo/Anthos; 448 blz. euro 21,99

Eberhard van der Laan is een burgemeester van PvdA-huize, zoals zijn voorgangers in Amsterdam sinds 1946. Maar hij heeft niet het imago van een partijman, eerder van een pragmatisch bestuurder die zowel bij links als rechts goed ligt, stelt Kemal Rijken vast, auteur van onder meer 'De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid' (2014). Rijken vertelt hoe Van der Laan zich zo heeft ontwikkeld, vanaf zijn jeugd in het gereformeerde Rijnsburg, met ouders die in het verzet zaten.

Mark Verheijen: Harm van Riel. Een rechtse provo

Boom; 272 blz. euro 22,50

Harm van Riel (1907-1980) was een aparte verschijning op het Binnenhof, met zijn scherpe tong wist hij mensen afwisselend te irriteren, amuseren en provoceren, zowel buiten als in zijn eigen VVD-partij. Oud-Kamerlid Mark Verheijen schreef deze biografie "misschien wel omdat Van Riel zo meedogenloos in de vergetelheid raakte, ook binnen de VVD", zo maakt hij in het voorwoord duidelijk. Het boek beschrijft ook de geschiedenis van de VVD en van de Nederlandse naoorlogse politiek.

William-Jan Verlinden: De zussen van Van Gogh Ambo/Anthos; 296 blz. euro 24,99

Wie Vincent en Theo van Gogh waren en wat ze deden, is alom bekend. Maar hoe verging het hun zussen Anna, Lies en Wil. Kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden beschrijft hun levensverhaal en de tijd waarin zij leefden. Het was een roerige periode, vol van verandering. Op menige barricade werd om revolutie geroepen, de vrouwenbeweging stond in de kinderschoenen, en je kon voor het eerst ver reizen: met de trein. Wat waren de aspiraties, dromen en teleurstellingen van de drie vrouwen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden