non-fictie

Hannelore Vandenbussche: Before they pass away. De verhalen achter de foto's. Brandt; 304 blz. euro 28,50

In zijn fotoproject 'Before they pass away' heeft de Britse fotograaf Jimmy Nelson de laatste tribale stammen vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Het zijn groepen mensen die proberen hun tradities in ere te houden, maar ingehaald dreigen te worden door de moderne tijd. De Belgische fotografe Hannelore Vandenbussche, die Nelson drie jaar vergezelde als assistent, vertelt het verhaal achter de foto's: hoe was het om ze te maken, waar waren de stammen te vinden en hoe bereikten ze die, wat moesten Nelson en zijn ploeg doorstaan? Vandenbussche schoot talloze foto's tijdens het project en maakte tekeningen en schetsjes. Die zijn verwerkt in dit boek, samen met opnamen van Jimmy Nelson en cameraman Bram Vis, die het project op film vastlegde.

Andreas Kinneging en Timo Slootweg (red.): Deugdethiek, levensbeschouwing en religie. Spectrum; 320 blz. euro 22,50

De wereld wordt steeds kleiner, dat leidt tot spanningen. Toch moeten we er samen uitkomen, willen we niet ten onder gaan in oorlogen over de vraag welke opvatting van goed en kwaad de juiste is, stellen de auteurs in hun voorwoord. Zij gaan op zoek naar overeenkomsten in het denken over wat goed is en wat kwaad in het christendom, de islam, het hindoeïsme, boeddhisme en andere religies. Is er iets wat bevolkingen in verschillende tradities verbindt, een soort van 'wereldethos'?

Metta de Noo: Frontaal. De andere kant van dokter Jansen Steur. Aspekt; 226 blz. euro 18,95

Verpleeghuisarts Metta de Noo vocht eerder met succes de veroordeling van verpleegkundige Lucia de Berk aan. In dit boek oppert zij een verklaring voor het disfunctioneren van Ernst Jansen Steur, die in 2014 drie jaar celstraf kreeg omdat hij als neuroloog zijn patiënten ernstig schade had berokkend. De Noo stelt dat Jansen door een auto-ongeluk in 1990 een milde hersenbeschadiging opliep. Ze had gemerkt hoe hij daarna 'anders' was geworden. Het was de zoon van de arts, Joost, die De Noo vorig jaar benaderde om advies voor het hoger beroep dat is ingesteld tegen de veroordeling van zijn vader. Hij zag parallellen met de zaak van Lucia de Berk. De Noo ziet die ook: Jansen neerzetten als een 'horrordokter', een 'dokter Mengele' - net zoals Lucia de Berk 'engel des doods' werd genoemd - gaat volgens haar veel te ver.

Erik-Jan Zürcher: Turkije een moderne geschiedenis. Amsterdam University Press; 512 blz. euro 39,95

Zürchers boek geldt als standaardwerk over de moderne Turkse geschiedenis. In deze heruitgave zijn onder meer de hoofdstukken vernieuwd over het explosieve conflict met de Koerden, de integratie van Turkije in de wereldeconomie, de opkomst van de politieke islam, de banden met het Westen en de relaties van Turkije met de Europese Unie. Nieuw is ook een hoofdstuk over de transformatie van het land onder het bewind van de AK-Partij in de afgelopen twaalf jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden