non-fictie

Marius de Geus: Filosofie van de eenvoud. Jan van Arkel; 384 blz. euro 19,95

Politiek filosoof Marius de Geus probeert al sinds jaar en dag zijn ecologische voetafdruk te verlagen. Vrijwillige matiging leidt tot een rijker bestaan, is zijn overtuiging. Een eenvoudige leefstijl creëert mogelijkheden om te onthaasten, er komt ruimte voor bijvoorbeeld zelfontplooiing en sociale bezigheden, en matiging levert lichamelijke vitaliteit en geestelijke energie op. En niemand hoeft in te leveren als het gaat om individuele vrijheden of persoonlijke levensstijl.

Abdelkader Benali: Het blauw van de zee en het blauw van de stad. De Arbeiderspers; 78 blz. euro 9,99

De Franse schilder Henri Matisse was in de jaren 1912-13 in Marokko, en ook in Tanger. Daarvan getuigen schilderijen als La Fenêtre à Tanger en Vue sur la Baie de Tanger. In dit boekje vertelt schrijver Abdelkader Benali hoe hij Matisse ontdekte, die in 'zijn' Tanger was. Waarom ging de schilder naar Marokko, kunnen we vrienden worden?, wil hij weten. Verschijnt ter gelegenheid van de Matisse-tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum (tot 16 aug.)

Rik Zaal: zeventig. Notities over het ouder worden. Lebowski; 256 blz. euro 19,99

Als Rik Zaal op een reünie van VPRO-radio, zijn oud-werkgever, voormalige collega's tegenkomt, schrikt hij hoe vooral de mannen die hij kent van toen, op een lelijke manier heel erg oud zijn geworden. En hij schrikt nog meer als hij bedenkt dat zij net zo naar hem zullen kijken. Zaal is dit jaar zeventig geworden. In 56 notities laat de (reisboeken)schrijver zijn gedachten gaan over het fenomeen 'ouder worden'.

Patrick Cockburn: De nieuwe heilige oorlog. De opkomst van IS en de soennitische opstand. (The Jihadis Return) vert. Asaf Lahat. Amsterdam University Press; 166 blz. euro 19,95

Hoe kon het zo misgaan?, vraagt de Brit Patrick Cockburn zich af. De strijd tegen Al-Qaida heeft vruchten afgeworpen, de organisatie is verzwakt geraakt. Maar Islamitische Staat, een van de nieuwe jihadistische bewegingen die zijn opgestaan, heeft veel meer militaire slagkracht. Cockburn, correspondent Midden-Oosten voor The Independent, analyseert waarom het Amerikaanse en Europese buitenlands beleid op dit punt op een mislukking is uitgedraaid, en wat dat betekent voor het Midden-Oosten. Cockburn ontving in 2014 in eigen land de prijs voor Correspondent van het jaar.

Rutger Vahl: Wally Tax. Leven en lijden van een outsider. Nijgh & Van Ditmar; 272 blz. euro 19,99

Eind jaren zestig was Wally Tax Neerlands eerste rockidool en speelde met zijn Outsiders elke zaal plat. Na een solocarrière werd het stil, Tax bleek in gevecht tegen verslaving en depressies, maar is ook heel productief: hij liet honderden onbekende teksten na. Vorig jaar verscheen Rutger Vahls biografie van zanger/dichter Cornelis Vreeswijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden