non-fictie

louis hoeks

'in geouwehoer kun je niet wonen'

Het leven van Jan Schaefer. Atlas Contact; 423 blz. euro 34,99

De titel van dit boek is een typerende uitspraak van Jan Schaefer, Amsterdams PvdA-politicus. Hij was wars van 'verhullend taalgebruik'. Gekleed in spijkerpak maakte Schaefer zich in de jaren zeventig sterk voor stadsvernieuwing. Een biografie.

Erika Fatland

Sovjetistan

Een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Kirgistan en Oezbekistan. Vert. Maud Jenje. De Geus; 448 blz. euro 24,99

De Noorse sociaal-antropologe Erika Fatland verdiepte zich in twee bloedbaden die wereldwijd aandacht kregen, en schreef er boeken over: de gijzeling in Beslan in 2004 en de moorden van Anders Breivik in Oslo en Utoya. In dit boek doet ze verslag van haar reizen door Centraal-Azië, waar oud en nieuw met elkaar botsen: het Sovjet-verleden en een hypermoderne wereld, gebouwd met oliegeld.

Cory Taylor

Sterven een levensverhaal

(Dying. A memoir) Vert. Barbara de Lange. Nijgh & Van Ditmar; 144 blz. euro 19,99

Ze leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker en woog, schrijft Cory Taylor, op een bepaald moment minder dan de retriever van de buren. In slechts enkele weken kwam de vorig jaar overleden Australische schrijfster tot dit boek, waarin ze vertelt wat het voor haar is om te sterven. "We mogen allemaal hopen dat we zo levendig terug kunnen kijken, en zo nadenkend vooruit, als we zelf zover zijn", oordeelt de Britse schrijver Julian Barnes.

Willem Huberts

In de ban van een beter verleden

Het Nederlands fascisme 1923-1945. Vantilt; 280 blz. euro 24,95

Vele tienduizenden Nederlanders bekeerden zich vorige eeuw tot het fascisme in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Waarom? En waarom mislukten vervolgens de fascistische bewegingen, alleen Anton Mussert wist met zijn NSB enige vaste grond te vinden voor zijn ideeën? Willem Huberts zoekt antwoorden in de roerige tijd van 1880 tot 1920. Publieksuitgave van het proefschrift waarop Huberts eerder dit jaar promoveerde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden