non-fictie

WILS REBERGEN

Peter Knoope: Het Westen onder vuur. De haat verklaard Amsterdam University Press; 155 blz. euro 17,95

Met het afschuwelijk gewelddadige optreden van IS voor ogen, in Parijs, Brussel en Nice, en vooral buiten Europa, is het niet gemakkelijk je in te leven in de denkwereld van religieus geïnspireerde terroristen, meent Peter Knoope. Maar wil je weten waarom dat geweld plaatsvindt, dan kan het volgens de oud-directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme helpen om te proberen de wereld te bezien vanuit de positie van de daders. Of vanuit de positie van mensen die hun optreden passief steunen. Wellicht geeft dat inzicht in de identiteit en beweegredenen van de grote groep mensen die zich aanmeldden bij IS.

Knoope is ervan overtuigd dat deze aanpak de enige weg is om tot een wetenschappelijke duiding te komen van het conflict, waarin de wereld is terechtgekomen. Hij hoopt met zijn zoektocht in elk geval een begin van een antwoord te vinden.

Kate Andersen Brower: First Lady's. De charme en kracht van Amerika's moderne presidentsvrouwen (First Women. The Grace and Power of America's Modern First Ladies) Vert. Willemien Werkman. Luitingh-Sijthoff; 384 blz. euro 22,50

Als correspondent voor Bloomberg News beschreef Kate Andersen Brower de buitenkant van het leven van de bewoners van het Witte Huis. In haar boeken spiegelt ze haar lezers voor hoe het in de presidentiële woning werkelijk toegaat. Eerder dit jaar verscheen 'De residentie. Achter de schermen van het Witte Huis', nu is er haar tweede boek, over presidentsvrouwen 'van Jacqueline Kennedy tot Michelle Obama'. Haar informatie haalt ze uit interviews, dat kan met iedereen zijn - van butler tot voormalig perschef, en brieven van de First lady's aan elkaar, en over elkaar.

Manfred Spitzer: Digiziek. Pleidooi voor offline leven (Cyberkrank!) Vert. Marjolein van Velzen. Atlas Contact; 406 blz. euro 24,99

Digitale activiteiten zijn slecht voor je gezondheid, denkt de Duitse topneuroloog Manfred Spitzer. Het gebruik van computers en smartphones tast niet alleen het geheugen aan, zoals Spitzer betoogde in zijn vorige boek (en bestseller) 'Digitale dementie', maar kan ook voor stress, depressie en slapeloosheid zorgen, en je conditie en motoriek aantasten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden