non-fictie

Piet de Rooy: Ons stipje op de waereldkaart. De politieke cultuur van modern Nederland. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 414 blz. euro 29,95

Piet de Rooy laat zien dat de Nederlandse natie niet langs lijnen van geleidelijkheid tot stand is gekomen, maar dat conflicten, strijd en toevallige gebeurtenissen ons land hebben gemaakt tot wat het is. Hij plaatst de ontwikkeling van Nederland in het kader van de wereldgeschiedenis, en maakt duidelijk dat veel van wat er gebeurde het gevolg was van wat zich elders afspeelde. Waar Nederland dacht te bewegen, werd het vaak bewogen.

Leo Samama: De zin van muziek. Amsterdam University Press, Amsterdam, 248 blz. euro 19,95

We worden ons hele leven omgeven door muziek, van wiegeliedjes tot achtergrondklanken in de supermarkt of bij de kapper, er komt muziek uit ons mobieltje, er klinkt muziek in de kerk, in het theater en op het voetbalveld. Componist en musicoloog Leo Samama probeert te vatten wat muziek is, wat die voor ons betekent en hoe muziek ontstaat. Ook schetst hij hoe er vroeger over muziek werd gedacht en hoe dat nu zit.

Margot Dijkgraaf: Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse. Querido, Amsterdam; 320 blz. euro 22,50

Romanist en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf bespreekt de belangrijkste thema's uit het werk van Hella S. Haasse. Ze voerde vele gesprekken met de schrijfster, onder meer over haar relatie met Indië waar ze geboren werd, over Frankrijk waar ze tien jaar woonde. En wat bedoelde ze met haar 'daimoon'? Behalve haar romans krijgen ook de essays aandacht, bijvoorbeeld die over de schrijvende vrouw. Het boek is tegelijk een overzicht van Haasse's oeuvre en een portret van de auteur.

Liao Yiwu: God is rood. (God is Red) Vertaald uit het Engels door Wybrand Scheffer. Atlas Contact, Amsterdam; 320 blz. euro 24,99

De Chinese dichter, schrijver en muzikant Liao Yiwu belandde in 1990 voor vier jaar achter de tralies voor zijn gedichten over de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, in 1989. Toen hij de christelijke gemeenschap in China ontdekte, voelde hij meteen een band, omdat het geloof al even verboden was als zijn werk. De opofferingsgezindheid van de Chinese christenen spreekt hem aan, en die belicht hij in zijn verhalen. Een portret van een gemeenschap die zich niet wil verloochenen, ondanks de repressie.

Marc Eliot: Nicholson. Een biografie. (Nicholson, a Biography) Vertaald uit het Engels door Gert van Santen. Link, Culemborg; 320 blz. euro 18,95

Met twaalf Oscarnominaties is Jack Nicholson de meest genomineerde mannelijke Amerikaanse acteur. Marc Eliot, die naam maakte met biografieën van Cary Grant, Walt Disney en Clint Eastwood, beschrijft hoe Nicholson zich ontworstelde aan een jeugd in armoede, en verhaalt over de hoogte- en dieptepunten in diens leven. Daaronder valt ook zijn chronische drugsgebruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden