non-fictie

Fred van Lieburg en Joke Roelevink (red.): Een gereformeerde jongen. Arie Theodorus van Deursen (1931-2011). Bert Bakker, Amsterdam; 344 blz. € 24,95

De titel van dit boek mag niet verbazen. "Ik ben altijd een gereformeerde jongen gebleven, en dat zou bij een terugblik op mijn leven het centrale thema zijn", schreef Van Deursen eens aan zijn uitgever Mai Spijkers. De auteurs zijn goede bekenden, vrienden zelfs, van de historicus. Joke Roelevink is cum laude bij hem gepromoveerd, Fred van Lieburg was assistent in opleiding bij hem. Het boek begint met een levensbeschrijving, dan vertellen mensen uit zijn directe omgeving over hun ervaringen met Van Deursen, zijn betekenis als historicus en de inspiratie die zij putten uit zijn onderwijs en publicaties.

Michel Serres: Muziek. (Musique)Vertaald uit het Frans door Jeanne Holierhoek. Boom, Amsterdam; 198 blz. € 24,50

Wat is de betekenis van muziek? De Franse filosoof Michel Serres trekt ten strijde tegen onze neiging alles helder en zonder ruis te willen zien. Hij toont een wereld vol rumoer, ondefinieerbare klanken en verrassingen, en presenteert een filosofie van de muziek die de aard van ons wezen blootlegt.

Pieter van Vollenhoven: Hier onveilig? Onmogelijk! Balans, Amsterdam. 224 blz. € 17,95

De Schipholbrand, hoge sterfte in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, het functioneren van Jeugdzorg, het ongeluk met een toestel van Turkish Airlines - zomaar een greep uit zaken die zijn onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die instantie kwam er vooral door de inzet van Pieter van Vollenhoven, en niet zonder slag of stoot. In dit boek doet Van Vollenhoven, zelf voorzitter van de raad van 2005 tot 2011, verslag van die strijd en de barrières waar hij op stuitte.

Margot Kässmann: Midden in het leven. (In der Mitte des Lebens) Vertaald uit het Duits door Mirjam Nieboer. Meinema, Zoetermeer; 158 blz. € 16,90

De midlife blues, wie kent hem niet, zo rond de vijftig, halverwege het leven. Kinderen gaan uit huis, ouders worden hulpbehoevend of overlijden, op het werk en in de maatschappij schuift de vijftigplusser een generatie op. Bewust of niet, er breekt een andere levensfase aan, met nieuwe vragen. De Duitse theologe Margot Kässmann - vier volwassen dochters en begin vijftig - kan erover meepraten. Ze steekt de lezers een hart onder de riem: the best is yet to come.

Jan Jansen en Peter Oggel: Zeeuwlingen. Levensverhalen van Zeeuwse honderdplussers. Den Boer/de Ruiter, Vlissingen; 160 blz. € 15,90

Er is geen provincie die zoveel honderdjarigen telt als Zeeland. Een op de 6500 Zeeuwen bereikt die respectabele leeftijd. Twaalf van hen vertelden hun levensverhaal aan oud-journalisten Jansen en Oggel. Wat is het geheim?, is de telkens terugkerende vraag. Gemeen hebben de honderdplussers dat ze doorgaans opgewekt zijn, en doorzetters zijn met een sterke wil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden