non-fictie

WILS REBERGEN

Erling Kagge: Onder Manhattan. Op zoek naar geluk in de tunnels van New York Vert. Marin Mars. De Geus; 208 blz. euro 18,95

Behalve bergbeklimmer, advocaat en uitgever is de Noor Erling Kagge ook filosoof. Hij heeft het nodige gezien: bereikte als eerste op ski's de Zuidpool en voer langs Kaap Hoorn naar de Galapagoseilanden. In dit boek onderzoekt hij wat reizen zo ver- slavend maakt. Is dat schoonheid, ruimte, licht, vergezichten, of kun je net zo gelukkig worden van een reis naar een plaats waar je dat allemaal niet vindt? In onbekend Manhattan bijvoorbeeld: in het netwerk van riolen en metrobuizen onder hartje New York. Kagge wil weten of hij tussen drek en ratten een geluksgevoel kan krijgen als op de Mount Everest.

Mark Rowlands: Filosofie van de duurloop. Gedachten over ouder worden en de zin van het leven (Running with the Pack) Vert. Erik de Vries. De Arbeiderspers; 240 blz. euro 18,99

Wat is hardlopen? De Amerikaanse filosoof Mark Rowlands doet in dit boek verslag van zijn zoektocht naar een antwoord. Die onderneming verloopt als zijn pogingen om hard te lopen, waarover hij ook verhaalt: er zijn talloze doodlopende straten en geen sluiproutes. Kortom, gemakkelijk gaat het niet, het kostte Rowlands decennia van verwarring om te begrijpen waar hij het over heeft. Zijn conclusie is dat er in elk geval twee typen hardlopers zijn: mensen die rennen om iets anders te bereiken, en mensen die hardlopen om het hardlopen. Hij is van de laatste soort, het brengt hem, als hij maar lang genoeg doorgaat, terug in het paradijs.

Annelies d'Hulster: Nooit meer thuis. Onderweg van West-Afrika naar Europa Polis; 392 blz. euro 22,50

De Vlaamse Annelies d'Hulster verkeert in grote twijfel als ze Agadez in Niger bereikt. Moet ze verder gaan? Iedereen raadt het haar dringend af, echt te gevaarlijk. De stad in de zuidelijke Sahara is het kruispunt van routes van Afrikanen die hun geluk willen beproeven in het verre Europa. Van hier proberen ze de Libische kust te bereiken, op zoek naar een schip dat hen over de Middellandse Zee brengt. D'Hulster is tot Agadez gekomen na haar tocht vanuit Gambia, het geboorteland van Amadou. Zij ontmoette hem een half jaar eerder in een vluchtelingenopvang op Sicilië en besloot zijn tocht naar Europa over te doen. Te midden van gelukzoekers reist de Vlaamse door West-Afrika, overgeleverd aan de welwillendheid van de mensen die ze tegenkomt - net als haar medereizigers. Tot aan de rand van de Sahara, dus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden