non-fictie

René Munnik: Tijdmachines. Over de technische onderwerping van vergankelijkheid en duur. Klement, Zoetermeer, 400 blz. euro 26,95

De moderne wetenschap houdt ons voor dat spoken niet bestaan, schrijft filosoof René Munnik. Maar zijn stelling is dat de wereld een steeds mythischer gestalte aanneemt, naarmate wij die rationeler inrichten.

Virginia Morell: Hoe dieren denken. Vert. Fred Hendriks. Balans, Amsterdam; 328 blz. euro 19,90

Wat gaat er in het koppie van dieren om? Menig huisdierbezitter heeft daar zo zijn gedachten over. De Amerikaanse journaliste Virginia Morell, die ondermeer in National Geographic publiceert, beschrijft wat wetenschappers als Frans de Waal tot nu toe hebben ontdekt over de emoties en intelligentie van dieren.

Ping Fu en MeiMei Fox: Tegenwind brengt de vlieger omhoog. Chinese levenslessen van een westerse zakenvrouw. Vert. Robert Neugarten. Business Contact, Amsterdam; 304 blz. euro 24,95

Ping Fu groeide in armoede op in het China van Mao. Na een verblijf in de gevangenis vertrok ze met 80 dollar op zak en zonder een woord Engels te spreken naar Amerika. Ze staat nu aan het hoofd van ICT-bedrijf Geomagic, en is adviseur in het innovatieteam van president Obama.

Willem Ietswaart: Wat is dan de mens? Aforismen, ideeën, zinspreuken. Boekencentrum, Zoetermeer; 218 blz. euro 23,50

Psycholoog Ietswaart maakt de balans op van een leven lang nadenken over de mens. In aforismen (korte, pittige spreuken die karakteristiek zijn voor een gedachtengang) schetst hij de hoofdlijnen van zijn denkwereld. Geen tegeltjeswijsheden, bezweert Ietswaart, maar 'halve of anderhalve waarheden', thematisch gerangschikt in hoofdstukken. Van Taal via Leven en Dood naar Mysterie.

Ben de Vet: Trou moet Blycken 1503-2013. Hoe een rederijkerskamer overleefde. Spaar-en-Hout, Haarlem; 142 blz. euro 27,50

Elke grotere stad in Nederland had er minstens een: de rederijkerskamer. Het was een plaats waar burgers en ambachtslieden bijeenkwamen om aan 'literatuur' te doen. De kamers kwamen in zwang vanaf de vijftiende eeuw, en zijn inmiddels allemaal verdwenen, op één na. Dat is de Haarlemse kamer der 'Pellicanisten': 'Trou moet Blycken'. Hoe dit instituut kon overleven, wordt beschreven in het jubileumboek dat verschijnt ter gelegenheid van het 510-jarig bestaan. Bevat een cd met daarop het archief van Trou.

Vincent Icke: De principes van Huygens. Historische Uitgeverij, Groningen; 148 blz. euro 25

Sterrenkundige Vincent Icke is een groot bewonderaar van Christiaan Huygens (1629-1695). Dat onderstreept hij met zijn nieuwste (derde) boek over de wis-, natuur- en sterrenkundige, volgens Icke even vindingrijk en productief als Leonardo da Vinci. Aan Huygens' opmerkzaamheid en klaarheid van geest kunnen wij een-en-twintigste-eeuwers een voorbeeld nemen, vindt Icke.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden