non-fictie

WILS REBERGEN

Andrea B. Maier: Eeuwig houdbaar. De ongekende toekomst van ons lichaam Prometheus; 224 blz. euro 19,99

Onsterfelijk moet je niet willen worden, vindt Andrea Maier, maar zolang mogelijk leven, waarom niet? Maier, hoogleraar in Amsterdam en Melbourne, bestudeert veroudering en hoe die tegen te gaan. In dit boek vertelt zij wat de stand van zaken is op het gebied van ouderengeneeskunde.

Op termijn zullen mensen gemiddeld 110 jaar en ouder worden. We spreken dan wel over kinderen die in 2045 worden geboren. Maier legt uit wat er nodig is om zover te komen.

Eleanor Dickey: In een Romeins klaslokaal. Een schoolboek uit de eerste eeuw (Stories of Daily Life from the Roman World) Vert. Arian Verheij en Vincent Hunink. Athenaeum Polak & Van Gennep; 160 blz. euro 17,50

Aan de hand van antieke teksten laat de Britse historica Eleanor Dickey zien hoe Romeinse kinderen leerden schrijven, lezen en rekenen.

Ze gebruikt daarvoor de Colloquia, de leerboeken Latijn, zoals die op Romeinse scholen werden gebruikt. Ze bevatten korte dialogen en verhaaltjes over situaties in het dagelijks leven, en onthullen zo hoe Romeinen zich gedroegen. Welke smoesjes kinderen hadden als ze te laat op school kwamen, maar ook wat een Romein zei als die naar de wc moest en hoe het eraan toeging in Romeinse huishoudens.

Anne Petterson: Eigenwijs vaderland. Populair nationalisme in negentiende-eeuws Amsterdam Prometheus; 368 blz. euro 29,99

De ontwikkeling van het nationalisme en de groei van Nederland tot natiestaat is door historici vooral bestudeerd als iets dat uitging van de elite, stelt Anne Petterson. Zij wil ook laten zien hoe de lagere klassen, van de dienstmeisjes en de koetsiers, invulling gaven aan hun ideeën over het vaderland. In Amsterdam deden ze dat niet altijd op een manier die door de nationalistische voorhoede werd verwacht, vandaar de titel van het boek.

Rob van Scheers: Paul Verhoeven, een filmersleven Podium; 656 blz. euro 20

Cineast Paul Verhoeven (1938) krijgt hernieuwde internationale waardering voor zijn werk, met twee Golden Globes voor zijn jongste film 'Elle' en een Oscar-nominatie voor hoofdrolspeelster Isabelle Huppert. Deze geactualiseerde biografie komt dus op het juiste moment.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden