non-fictie

Joosje Lakmaker: Esther de Boer-van Rijk, Hollands populairste actrice. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 304 blz. euro 19,95

Esther de Boer groeide op in een armoedig orthodox-joods gezin in Rotterdam; wat dat betreft was de rol van Kniertje in Herman Heijermans toneelstuk 'Op hoop van zegen' haar op het lijf geschreven. De Boer stond ruim zestig jaar op het toneel, en speelde honderden rollen. Ze groeide uit tot lieveling van het publiek. Toen ze in 1937 werd begraven, stonden duizenden mensen langs de route. Schrijfster Joosje Lakmaker, die in 'Voorbij de Blauwbrug' de geschiedenis van haar Joodse grootouders beschreef, laat in dit boek ook zien wat het betekende in die tijd acteur te zijn: zonder subsidie, met voorstellingen in kermistenten en eindeloos reizen per koets, trein of binnenschip.

Lex Meulenbroek en Paul Poley: Kroongetuige DNA. Onzichtbaar spoor in spraakmakende zaken. De Bezige Bij, Amsterdam; 480 blz. euro 24,90

Van DNA-onderzoek had niemand eind jaren tachtig gehoord, tegenwoordig wordt het vrijwel standaard ingezet bij gewelds- en zedenzaken, inbraken en identificatie van onbekende doden. Lex Meulenbroek, expert bij het NFI (Nederlands Forensische Instituut) en tekstschrijver Paul Poley vertellen aan de hand van 25 bijzondere strafzaken en gebeurtenissen hoe de rol van dit type onderzoek zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Jan Smit: De opdracht. De vele gezichten van Herman Wijffels. Balans, Amsterdam; 352 blz. euro 22,50

Herman Wijffels speelde als topman van de Rabobank, SER-voorzitter, CDA-prominent en kabinetsinformateur (Balken-ende IV) een belangrijke rol in het maatschappelijke en politieke leven in de afgelopen decennia. Journalist Jan Smit schetst zijn levensverhaal.

Elisabeth Riphagen: Achter de eeuwige glimlach. Honderd ontmoetingen in Indonesië. Conserve, Schoorl; 327 blz. euro 18,99

Theologe Elisabeth Riphagen komt al jaren in Indonesië. Ze sprak met talrijke Indonesiërs over wat hun bezighoudt, gelukkig maakt, hoe hun leven eruit ziet, en wat religie voor hen betekent. Dat resulteerde in honderd verhalen, die samen een beeld geven van de Indonesische samenleving.

Frank Heinen: Uit koers. Nieuw Amsterdam, Amsterdam; 342 blz. euro 19,95

Neerlandicus Frank Heinen is gefascineerd door wielrenners. Hem boeit niet zozeer wat ze op de fiets deden, maar vooral hoe het hun verging nadat ze voorgoed waren gestopt. Voor menige oud-renner blijkt de tijd na de koers de grootste beproeving. Depressies en criminaliteit liggen op de loer, een aantal begint een bizarre nieuwe carrière. Zo is er de bankrover (Carlos Teixeira), maar ook de vertegenwoordiger in verrassingseieren (Ivan Gotti), de eigenaar van een erotische wildwestbar (Beat Breu) en de coureur die in een hutje in Rwanda gaat wonen (Jonathan Boyer). De verhalen verschenen eerder onder meer op het blog Hetiskoers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden