non-fictie

Stephan Steinmetz: De brievenbus van mevrouw De Vries. Gekmakende post van onze (semi)overheid. Atlas Contact, Amsterdam; 144 blz. € 16,95

De Amsterdamse mevrouw De Vries is oud en gehandicapt. Elke dag ontvangt ze een brief van een officiële instantie, tweeduizend in acht jaar. Ze gaan over van alles: van busjesvervoer tot thuiszorg, en bevatten formulieren, mededelingen en vragen. De Vries begrijpt de meeste niet, net als veel andere ouderen. Buurman Stephan Steinmetz hielp met de post en beschreef hoe marktwerking bij de overheid uitpakt.

Hans Valkenberg en Theo Stuijvenberg (red.): Koopman en dominee. Onze leiders over zichzelf en onze samenleving. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam; 160 blz. € 15

Nederland gold als gidsland waar koopman en dominee in goed vertrouwen samenwerkten. Hoe staat het daarmee? Opinieleiders uit alle hoeken van de samenleving vertellen in deze bundel interviews over de waarden die zij meekregen, over de missie die zij hebben. Ook doen zij hun visie op de huidige crisis uit de doeken. Over leiderschap en de toekomst van de samenleving.

Coen Brummer (red.): C.K. Elout. De eerste interviews. De negentiende-eeuwse vraaggesprekken van een journalistieke pionier. Elsevier, Amsterdam; 198 blz. € 14,95

Elout schreef als eerste in Nederland een samenhangende serie interviews, een genre dat eind negentiende eeuw doordrong in de journalistiek. Hij sprak met zwaargewichten uit de samenleving als oud-minister Samuel van Houten en Kamerlid Herman Schaepman. Historicus Brummer voorzag een vijftal interviews van een inleiding en een biografie van de geïnterviewden.

Willem Melching: Hitler, opkomst en ondergang van een Duits politicus. Bert Bakker, Amsterdam; 312 blz. € 19,95

UvA-historicus Melching, die een geschiedenis van de DDR publiceerde en een selectie uit de dagboeken van Joseph Goebbels, heeft zich tot opdracht gesteld indringende vragen over Hitler en nazi-Duitsland te beantwoorden. Waarom stortte Hitler zijn land in een oorlog, die het niet kon winnen? Waarom begon hij de Holocaust, en legde vrijwel niemand hem iets in de weg?

Arjan Peters: Kreten uit een urn. De criticus in deze tijd. Vantilt, Nijmegen; 32 blz. € 9,95

Bundeling van twee lezingen van Volkskrant-criticus Arjan Peters over de waarde en plaats van de literaire kritiek. Hij laat zien hoe vitaal zijn vak is, ook in sombere tijden, en ook als de dood hem aan het werk zet. Met een in memoriam voor zijn leermeester, criticus Michaël Zeeman (gestorven in 2009).

Dirk Ayelt Kooiman: Montyn. De Harmonie, Amsterdam; 340 blz. € 16,90

Klassieker die door vele generaties scholieren is gelezen. Heruitgave naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling van grafisch werk van Jan Montyn (1924) in de Kunsthal, Rotterdam (tot 27 mei).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden