non-fictie

Antony Beevor: De Tweede Wereldoorlog. (The Second World War) Vert. Corrie van den Berg, Carola Kloos, Pieter de Smit en Albert Witteveen. Ambo, Amsterdam; 928 blz. € 39,95 tot 1/9, daarna € 49,95

De Britse militair-historicus Antony Beevor heeft in een aantal boeken episoden uit de Tweede Wereldoorlog beschreven - de slag om Stalingrad, de bevrijding van Berlijn en D-day en de invasie van Frankrijk. Hier probeert hij het hele verhaal te vertellen. Beevor kreeg in Engeland als kritiek dat hij in zijn poging volledig te zijn, te veel had ingeleverd op zijn meeslepende manier van verhalen.

Marlies Mielekamp: Kazernekind. De geschiedenis van een Moluks gezin in Nederland. Artemis & co, Amsterdam; 256 blz. € 18,95

Vertelt het verhaal van de komst in 1951 van Zuid-Molukkers naar Nederland en hun verblijf hier, vanuit het perspectief van Jo Polnaya, vrouw van een gedemobiliseerd KNIL-militair. Zij probeert er met haar gezin het beste van te maken in kamp Schattenberg, voormalig concentratiekamp Westerbork. Ze zet een Indonesische toko op, waarvoor ze tot in Den Haag inkopen doet. Het gezin met elf kinderen komt in Assen terecht. Daar raakt haar zoon Tommy betrokken bij de gijzeling op een basisschool in Bovensmilde (1977).

Ronald van Raak: Op zoek naar vrijheid. Een filosoof in de politiek. Van Gennep, Amsterdam; 176 blz. € 12,95

Filosoof en historicus Ronald van Raak geeft inzicht in zijn politieke opvattingen. Interessant omdat het SP-Kamerlid ook lid is van het partijbestuur en voorzitter van het wetenschappelijk bureau; een prominent denker, kortom, binnen de partij. Via een reeks Nederlandse zwaargewichten als Erasmus, Coornhert, Spinoza en Thorbecke komt hij uit bij VU-filosoof Herman Dooyeweerd, inspirator van een aantal Nederlandse politici, zoals Jan Peter Balkenende, om te eindigen met 'de lessen van Bolkestein'.

Belinda Meuldijk: Een hondje uit Spanje. The House of Books, Vianen; 256 blz. € 17,95

Actrice en schrijfster Belinda Meuldijk is beschermvrouwe van een reddingscentrum voor verwaarloosde honden in Spanje. Daar wordt een veilig thuis voor gezocht. Een negental honden vond dat bij haarzelf. Het boek beschrijft wat Spaanse honden zoal meemaken.

Fleur Wijsman e.a.: We missen één man. Zestien eigenzinnige verhalen van veteranen. Kerckebosch, Zeist; 304 blz. € 9,90

Op initiatief van nazorgcentrum De Basis hebben Nederlandse veteranen hun ervaringen in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, Bosnië en Afghanistan op papier gezet. Dat levert een scala aan emoties op, van intense frustratie en verdriet om een gesneuvelde kameraad tot ontroering en vreugde om een weerzien na tientallen jaren. De verhalen zijn eerlijk en sober opgeschreven, zonder ronkende heroïek . De rode draad in het boek is saamhorigheid en kameraadschap, zowel met andere militairen als met de lokale bevolking. Dat blijkt veel goed te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden