non-fictie

WILS REBERGEN

Elizabeth Lesser: Zusjes (Marrow) Vert. Nicole Seegers en Marianne Palm. Meulenhoff/Boekerij; 334 blz. euro 19,99

Het zou het gegeven kunnen zijn voor een roman: twee zussen met tegengestelde karakters zijn opeens op elkaar aangewezen als de één een zeldzame vorm van kanker blijkt te hebben, die mogelijk is te genezen met beenmerg van de ander. Maar het relaas van de Amerikaanse Elizabeth Lesser is echt. Zij (54) wordt gebeld door haar zus (52) met de mededeling: "Ik ben ziek." Dan volgt een worsteling tussen twee mensen over wie ze zijn en wat ze voor elkaar voelen, en een gevecht met de ziekte. Lesser schreef bestsellers over gezondheid en spiritualiteit.

K. Schippers: Tot in de verste hoeken Querido; 416 blz. euro 22,50

'Het grote kijkboek van K. Schippers' luidt de ondertitel van dit boek. Het is een 'biografie van mijn eigen blik', laat de schrijver weten. Hij is 'bevangen door het wonder van kijken'. Bundel met oude en nieuwe verhalen.

Pim Reinders: Sam van den Bergh, grootindustrieel Balans; 352 blz. euro 35

Biografie van Sam van den Bergh, geboren in 1864 in het Brabantse Oss, die zich opwerkte tot een van de leidende figuren van het moderne Nederlandse bedrijfsleven aan het begin van de twintigste eeuw. Samen met zijn voormalige concurrent Anton Jurgens stond hij in 1929 aan de wieg van de latere multinational Unilever.

Van den Bergh, fel bestrijder van vakbonden, is ook actief als (liberaal) politicus, vertegenwoordiger van het Nederlandse Jodendom, pleitbezorger van een Verenigd Europa, cultuurbevorderaar en weldoener. Na een mislukte vlucht in 1940 komt Van den Bergh begin 1941 om het leven in het Franse Nice.

Marcel Hulspas: Wie is er bang voor Mohammed? Alles wat u over de islam wilt weten Athenaeum; 176 blz. euro 15

Voor wie niet bang is voor de islam, maar ook geen boodschap heeft aan zoete verhaaltjes, schrijft Volkskrant-journalist Marcel Hulspas in zijn inleiding. Er is volgens hem ook geen reden om bang te zijn. Hulspas wil uitleggen hoe de islam 'werkt'. Waarom hebben veel moslims problemen met moderne westerse waarden, terwijl andere moslims uit naam van datzelfde geloof onschuldige burgers vermoorden? Vervolg op 'Mohammed en het ontstaan van de islam' (2015).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden