non-fictie

WILS REBERGEN

Albert Jan Kruiter, Femmiane Bredewold en Marcel Ham (red.): Hoe de verzorgingsstaat ver- bouwd wordt. Kroniek van een verandering Van Gennep; 192 blz. euro 19,90

Met het overhevelen van tal van regelingen van de centrale overheid naar gemeenten, begon vorig jaar een ingrijpende verbouwing van de verzorgingsstaat. Het ging onder meer om de uitvoering van de jeugdwet, participatiewet en Wmo. Tegelijk gingen de budgetten met 20 procent omlaag. Hoe is dat uitgepakt? De auteurs brengen dat in kaart samen met wetenschappers en journalisten, onder wie Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap en Humanisering, Pepijn van Houwelingen, onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, Pieter Hilhorst, politicoloog en oud-wethouder van Amsterdam en Jos van der Lans, cultuurpsycholoog.

Jurriaan Benschop: Zout in de wond. Kunstenaars in Europa Van Oorschot; 200 blz. euro 19,99

Jurriaan Benschop schrijft over kunstenaars, hun visie en hun werk met het idee dat kijken naar kunst een groter genoegen wordt, naarmate je meer weet. In dit 'reis- en denkboek' doet hij verslag van zijn ontmoetingen met vijftien Europese kunstenaars, en van bezoeken aan ateliers en tentoonstellingen. Hij wil weten, als het gaat om verbeelding, wat het belang is van geboortegrond, van kennis over het geloof waarmee iemand groot wordt, de taal die wordt gesproken, het landschap dat uit het raam te zien is, en de mentaliteit van de mensen in de omgeving. Benschop werkt als schrij- ver, kunstcriticus en tentoonstellingsmaker in Berlijn.

Patricia F. Wessels: De wensdagen Luitingh-Sijthoff; 448 blz. euro 19,99

Journaliste Patricia Wessels groeide op in de Jordaan, in het Amsterdam van de jaren zeventig. Haar ouders zijn hippies, ze krijgt een vrije opvoeding, dat heeft ook zijn keerzijde. Het leven in de volksbuurt is vol avontuur, maar in de loop der jaren verandert de Jordaan. Ook in het gezin waarin Wessels opgroeit, gebeurt het nodige, haar ouders scheiden, de omstandigheden daarna zijn armoedig. Als haar moeder een nieuwe liefde vindt, stuit Patricia op een dilemma: waar ligt haar loyaliteit? Daarmee is dit debuut van Wessels behalve een tijdsbeeld ook een familiegeschiedenis.

Miranda Aldhouse-Green: De Keltische mythen (The Celtic Myths) Vert. Arian Verheij. Athenaeum; 224 blz. euro 22,50

Van goden, schurken en helden tot monsters en druïden, dit boek biedt een staalkaart van mythen uit Ierland en Wales. De Britse archeologe Miranda Aldhouse-Green plaatst de verhalen in het licht van de Keltische traditie en wereldbeschouwing.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden